Utorak je, po starom narodnom verovanju, baksuzan dan, ali onaj koji sledi posle Uskrsa je najsrećniji u celoj godini. Njime se završava trodnevno praznično veselje, pa i dalje u kuću dolaze rodbina i gosti.

Najradosnije su one porodice u kojima se, baš na ovaj dan, rodi dete, jer se smatra da će ga pratiti sreća i da će imati dug život. U nekim krajevima Srbije, na Vaskršnji utorak se priređuje svadba kako bi mladi par imao sreće i brojno potomstvo.

Kao i tokom prethodnih dana praznika, ni na Vaskršnji utorak ne valja se raditi bilo kakve teže kućne poslove. Pogotovo nije dobro prati, šiti ili krpiti mušku odeću, kaže verovanje, naročito ako pripada budućim vojnicima. Svetli utorak je dobar dan za putovanja, a stari običaj je da putnici požele želju i ona će im se sigurno ispuniti. 

Tokom čitave ove nedelje se nijednog dana ne posti, a sve do srede važi i običaj kucanja uskršnjim jajima. Nedelja se zove još i Tomina nedelja, jer se završava danom posvećenim apostolom Tomi. Zovu je još i Vodena nedelja, dobro je izaći na neku reku, potok, pa i poprskati se vodom koja, po starinskom verovanju, tera "zle duhove i demone".

Izvor: Lepa&Srećna