Vaskršnji post počinje 7. marta 2022. godine, a vernici podsećaju da je u njemu najvažnije da praštamo jedni drugima.

Post nije samo uzdržavanje od mrsne hrane već i od rđavih misli, želja i dela, a vernici teže umnožavanju molitava i dobročinstava. 

Za prvi i drugi dan posta - 7. i 8. mart važi pravilo apsolutnog posta. Do kraja ove nedelje koja se zove Čista, posti se na vodi, a u nedelju na ulju.

U drugoj nedelji posta (Pačistoj) - od 14. do 18. marta posti se na vodi, a u subotu i nedelju na ulju. U trećoj nedelji, Krstopoklonoj, na vodi se sprema hrana 21. marta, pa na ulju 22. marta, a onda do kraja sedmice na vodi. Subota 26. i nedelja 27. mart su razrešeni na ulje.

U četvrtoj nedelji, Sredoposnoj, od 28. marta do 1. aprila jede se hrana na vodi, a u subotu 2. i nedelju 3. aprila na ulju.

Peta nedelja počinje na ulju - u ponedeljak 4. aprila, u utorak 5. aprila se priprema hrana na vodi, u sredu na ulju, u četvrtak 7. aprila je razrešenje na ribu, kada se slave Blagovesti. Zatim se do kraja nedelje - 10. aprila, posti na ulju. Ova nedelja se naziva Gluvna, u toku nje se ne peva, ne igra i svira, a poslovi se ne započinju. 

Šesta nedelja je Cvetna - dobila je naziv po prazniku Cveti kojim se završava, a na koji se praznuje ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Ona se posti na vodi, osim utorka 12. aprila kada se posti na ulju. Subota je razrešena na ulju, a nedelja 17. april na ribi.

Sedma, poslednja, Velika nedelja posta počinje na vodi prva tri dana, u četvrtak 21. aprila je razrešenje na ulje, a na Veliki petak 22. aprila važi pravilo apsolutnog posta. U subotu 23. aprila se posti na vodi, a u nedelju 24. aprila, na Uskrs, vernici prelaze na mrsnu hranu.

Izvor: Lepa&Srećna