Vaskršnji post počinje 7. marta i traje do 23. aprila 2022. godine, a Bela nedelja se završava Belim pokladama i posvećena je pripremama za veliki post.

Nedelja 6. marta je poslednji dan kad se jede mrsna hrana pred šest nedelja uzdržavanja od hrane i pića, ali i loših misli i dela. Prema narodnim običajima, na poklade se priprema praznični ručak, a oko njega treba da se okupe svi članovi porodice. Za trpezu se pozivaju i siromašnije komšije i prijatelji, da se svi "omrse" zajedno pred početak post.

Tokom Bele nedelje se opraštaju sve uvrede i zaboravljaju stare svađe, jer vernici žele da uđu u post bez greha i neraščišćenih računa. Otud i naziv Proštene poklade ili "Proćke". U nekim srpskim selima zadržao se i običaj da se odlazi u goste, a naročito u tazbinu, kao i da se zatraži oproštaj od starih za eventualno izrečenu uvredu ili počinjeni greh. U nekim krajevima Srbije i danas se zadržao običaj maskiranja tokom poklada - mladići i devojke pod maskama i uz mnogo graje idu od kuće do kuće i zbijaju razne pošalice na opšte veselje ukućana i svih prisutnih.

Nakon toga, domaćin treba da "mačkare" časti - jelom, pićem ili nekom drugom sitnicom.

Prva nedelja Vaskršnjeg posta naziva se "Čista nedelja", a njena prva tri dana su veoma stroga. U mnogim mestima u Srbiji se čak uopšte ne jede kašikom do Čistog četvrtka, a ponegde se i ne sprema hrana već se jede ono što je pripremljeno ranije.

Izvor: Lepa&Srećna