Dok je post,ne znači da ne možete da uživate u omiljenoj baklavi ili bajaderama ili nekom zalogaju svečane torte, piše Lepa & Srećna. Zato napravite neki od ovih slatkiša tokom posnih dana, zadovoljite svoja čula i uživajte u slatkim ukusima posle ručka ili uz kafu.

Svaka domaćica zna da je za vreme posta veoma teško osmisliti jelovnik, a kamoli poslastice. Za vreme velikog posta ili posne slave mnogi su napravili kolekciju posnih recepata za jela na vodi ili ulju, međutim važno je imati i u kolekciji recepte za posne torte i kolače.

Posni slatkiši su uglavnom napravljeni od orašastih plodova, semenki, svežeg i sušenog voća pa su zbog toga i zdraviji od onih koji se prave od mleka, jaja i belog brašna.

Tokom posta možete da obradujete decu lepim i dekorativnim kolačima i keksima koje će obožavati.

Za vreme slava koje padaju na posne dane, mnoge domaćice muku muče kakav kolač ili tortu da spreme. Zato su tu predivna i raskošna torta od kokosa kao i odlični recepti za sitne kolače koji će obradovati sve goste!

Iznenadite porodicu i prijatelje slatkim zalogijima i pokažite im da od posnih namirnica mogu da se spreme delikatesi!

Među sastojcima za posne kolače i torte mogu da se nađu posni margarin, biljna pavlaka i šlag

Budite oprezni: proverite da li na proizvodima piše da li sadrže protein mleka u tragovima. Naročito budite pažljivi sa proizvodima na kojima piše "biljni krem". Pored tragova mleka ove namirnice mogu da sadrže i dosta šećera

Zbog toga se za pripremu kolača oslonite na namirnice koje su ne samo savršena zamena, već su i zdraviji. Efekat krema možete da dobije zahvaljujući kokosovom ulju, a mleko  zamenite kokosovim mlekom. Umesto šlaga, sve se češće koristi akvafab (pogledajte OVDE kako se priprema).

Med je idealan da poveže ali i zgusne sastojke za kolače, naročito one koji se ne peku. Bolje je da med ne prolazi kroz termičku obradu, tako će sačuvati sve dragocene, lekovite sastojke.

U posnim tortama i kolačima obilato koristite suvo voće: suve kajsije, šljive i urme, ali i brusnice, borovnice, suvo grožđe. Ne štedite ni na svežem voću, a u dane posta ponekad će biti dovoljno da ponudite sveže kuvan kompot, zamirisan vanilom i cimetom.

Izvor: Lepa & Srećna