Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI ZA BOGOJAVLJENJE: Kako se pravilno pije osveštana vodica i čestita praznik

"Bog se javi!" je pozdrav kojim vernici čestitaju jedni drugima na veliki praznik Bogojavljenje. Evo koji običaji se još poštuju i kako se pije bogojavljenska vodica...

 isus hrist pantokrator Izvor: Profimedia

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a proslavlja se 19. januara i označava kraj takozvanih "nekrštenih" dana.

Možda će vas zanimati

Ovo je dan kada se, po predanju, Bog javio tokom Hristovog krštenja. Isus je stigao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan, a on ga je dočekao rečima "Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni da ja tebe krstim". Mesija mu je odgovorio: "Ostavi sad to, jer nam treba ispuniti svaku pravdu".

Posle tih reči ušao je u reku, a nad njim se otvorilo nebo. Po verovanju, duh sveti je sišao na Isusa, u obliku goluba, a sa neba čuo glas Boga Oca koji je rekao: "Ovo je sin moj ljubljeni. On je po mojoj volji".

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti - Bog Otac je govorio sa neba, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti je, u vidu goluba, sišao sa neba nad Hristovu glavu.

U znak sećanja na ovaj trenutak slavi se, na Bogojavljenje, objavljivanje Bogočoveka. U pravoslavnim hramovima ili portama se na ovaj dan osveštava vodica.

Bogojavljenska vodica se uvek pije u tri gutljaja i pri tom se izgovaraju ove reči: U ime Oca (uz prvi gutljaj), i Sina (uz drugi gutljaj) i Svetoga Duha (uz treći gutljaj). Srbi posebno veruju u lekovitost bogojavljenske vodice koja se iz crkve nosi kući i čuva kao čudotvorna sveta tečnost. Pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, očišćenja od zlih strasti i radi oproštaja grehova, očišćenja duše i tela.

Možda će vas zanimati

Običaji na Bogojavljenje spadaju u najlepše narodne običaje koji i danas žive. Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima "Hristos se javi" a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

Lepe čestitke za Bogojavljenje pogledajte i u našoj galeriji slika!

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije