Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOG SE JAVI: kako VREME na Bogojavljenje i stari OBIČAJ sa pepelom predskazuju rodnu godinu

Prema narodnom verovanju vreme za Bogojavljenje može odrediti kakva je godina pred nama! Pročitajte šta nam predviđa mraz, a šta vedro nebo...

  Izvor: Foto: Profimedia

Bogojavljenje se obeležava 19. januara i to je fiksni praznik, ne menja se iz godine u godinu.

Veruje se da ako na dan Bogojavljenja bude mraza i snega onda će godina biti rodna i suprotno - vedro vreme znači sušnu godinu.

Pepeo i ukrštanje vetrova - Na Bogojavljenje valja izaći na neku vetrometinu sa malo pepela u ruci. Zatim se pepeo pušta da bi se odredilo koji vetra se zakrstio, tačnije koji vetar je bio pobednik na Krstovdan. Ako duva istočni vetar godina će biti sušna, južni vetar predskazuje kišnu godinu, a zapadni rodnu godinu.

Bogojavljenje prema hrišćanskoj tradiciji predstavlja dan kada se Bog javio tokom Hristovog krštenja. Kada je napunio 30 godina Isus Hrist je došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan. Osećajući da je pred njim Mesija, Sveti Jovan dočeka Isusa rečima: "Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni da ja tebe krstim". Isus mu na to odgovori: "Ostavi sad to, jer nam treba ispuniti svaku pravdu".

PROČITAJTE JOŠ: Kako se pravilno pije bogojavljenska vodica: 3 rečenice koje treba izgovoriti da Bogojavljenje donese sreću

Posle tih reči Sin Božji uđe u Jordan. Tada se nad njim otvori nebo i duh dveti siđe na Isusa u vidu goluba. Istovremeno se sa neba čuo glas Boga Oca koji je rekao: "Ovo je sin moj ljubljeni. On je po mojoj volji".

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti - Bog Otac je govorio sa neba, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti je, u vidu goluba, sišao sa neba nad Hristovu glavu.Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Događaj objavljivanja Bogočoveka, navodi se u svetim knjigama, slavi se kao Bogojavljanje.

Takođe, crkva je ustanovila Svetu tajnu krštenja za svako ljudsko biće. Krštenjem se postaje član Hristove crkve i duša se čisti od svakog greha.Na Krstovdan (uoči Bogojavljenja), kao i na sam praznik, posle liturgije, vrši se veliko osvećenje vode u hramu ili u porti hrama.

Software:by.blooddy.crypto.image.JPEGEncoder
Izvor:

SVE O NARODNIM OBIČAJIMA, ŽELJAMA I BOGOJAVLJENSKOJ VODICI PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!  

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije