Iz porodice Radovana Čekića, oca Biljane Čekić koja tumači malu Daru u filmu "Dara iz Jasenovca", čak devet članova nije se vratilo iz Jasenovca. Zbog toga mu je drago što je njegova ćerka Biljana u glavnoj ulozi filma.

Trinaestogodišnjoj Biljani Čekić, koja je maestralno odigrala ulogu Dare, porodica je najveća podrška.

Njen otac Radovan ispričao je da je i njihova porodica osetila strahote rata. Njegova baka sa još devetoro rođaka bila je u koloni za Jasenovac. Ona je preživela, ostali nisu.

"Zbog toga mi je drago što je film snimljen, i što je moja ćerka Biljana iznela glavnu ulogu - rekao je Radovan Čekić.

Biljana Čekić živi u selu Sreflije, deset kilometara od Kozarske Dubice. Ide u osmi razred, živi sa ocem, bratom, starijom sestrom, bakom i dedom. Za ulogu je izabrana među 2.000 mališana.

"Nastavnica nam je podelila papire na kojima je pisalo ako želimo da se prijavimo na audiciju, i ja sam se odlučila prijaviti, i onda su me zvali na uže krugove, i na kraju su mi rekli da sam dobila ulogu" rekla je Biljana, koja je dodala i da je ulogu želela više od svega.

Biljana kaže da je na snimanju bilo naporno, da se snimalo se i noću, ali da nikada neće zaboraviti magiju seta, glume i pripreme pre snimanja.

Naredne godine upisuje deveti razred. O tome koju srednju školu će upisati, još razmišlja. Ali ne i o fakultetu.

"Fakultet dramskih umetnosti ću definitivno upisati", rešena je Biljana.

Radnja filma "Dara iz Jasenovca" dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

U filmu igraju Vuk Kostić, Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Sanja Moravčić, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman...

Film "Dara iz Jasenovca" režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.

Izvor: RTS