Tri genenaracije Milojevića ovih dana imaju pune ruke posla. Spanać posejan u prvoj polovini oktobra stigao je za seču i već se naveliko ovo povrće distribuira do domaćih kupaca. Spanać seju parcijalno, u 13 plastenika, na površini od 24 ara. A, ovo povrće samo sebi je osiguralo plasman jer se ne prska, ne tretira hemikalijama i kao organski sam sebi je pronašao mesto na tržištu.

„Uvek se vodim parolom da proizvodim kvalitetno i samo ono što bi pre svega dao svojoj deci i unucima da jedu. Sa druge strane, ovakva, organska proizvodnja sa sortom dolfi postiže količinu od dva do dva ipo kilogram po jednom kvadratnom metru. Nemamo rashoda, osim troškova semena koji se kreću od osam do deset hiljada dinara “, kaže za RINU Miroslav Milojević.

Porodica Milojević, plastenik u Čačku
RINA 

Proizvodnjom tri povrtarske kulture do profitabilnosti

Distribucija spanaća iz plastenika Milojevića završava se za mesec dana i već naveliko teku pripreme zemljišta za setvu krompira. Mladi krompir već će u prvim danima maja biti spreman za domaće tržište, a nakon krtole, sledi setva mlade paprike, ajvaruše.

"U plastenicima se obrću tri kulture, spanać, krompir i paprika. Po prvi put ove godine posadiću boraniju, koja će biti neka vrsta mog ličnog ogleda, a sa druge strane poboljšavam kvalitet zemljišta za papriku",dodaje Miroslav.

U Milojevićima važi pravilo "nema hleba bez motike", pa su tri generacije uključene u povrtarsku proizvodnju, ne samo u plastenicima, već i na otvorenom gde se spremaju parcele za setvu luka.

Najmlađim Milojevićima, desetogodišnjem Andriji i osmogodišnjoj Eleni povrtarstvo nije strano, jer se od malih nogu uče da samo radom mogu postići uspeh i zadovoljstvo da zimuju na planini i letuju na moru.

"Ne nosim ja samo gajbice, već radim ravnopravno sa dedom. Idem u školu, završim obaveze i odmah izlazim napolje. Sada je sezona vađenja spanaća i nemamo puno vremena jer ne sme da preraste. Ujedno kada taj deo završim, selim se u susedni plastenik i počinjem setvu krompira", kaže Andrija Milojević.

Podrška svima je Slobodanka Milojević, ujedno i stub porodice. Ova supruga, majka i baka postiže sve, od obaveza u kući, pomoći dece oko škole do održavanja kompletnog imanja.

"Sve se stigne, kada se hoće. Sa Elenom se sada bavim i oko cveća jer volimo da se sve šareni sa prvim prolećnim suncem. Na nagovor predsednika mesne zajednice, prijavili smo se na konkurs za prvu baštu Srbije i nismo verovale kada smo osvojile prvu nagradu. To nam zaista puno znači jer Elena mnogo voli cveće i trudi se da svake godine unese neke novine koje dvorište čini posebnim ", kaže Slobodanka.

Dok sa jedne strane tajna uspešnog povrtarstva leži u odabiru tri kulture koje će se smenjivati i na tržištu pojaviti kada je najveća potražnja, Milojevići smatraju da je kvalitet onoga što proizvedu na plodnoj moravskoj zemlji presudan za profitabilnost povrtarske proizvodnje, kao i složna porodica koja zajedničkim radom postiže rezultate.

spanac proizvodnja u plasteniku
RINA 

Izvor: RINA