Puževi mogu predstavljati ozbiljan problem i naneti velike štete u proizvodnji povrća i cveća u stakleničko – plasteničkoj proizvodnji.

Njihova brojnost zavisi od uslova koji vladaju u proizvodnim celinama (stakleniciplastenici).

Najštetniji su puževi golaći. Telo im je izduženo i usko bez spoljne ljušture obavijeno samo sluzastim plaštom.

Javljaju se pretežno na skrovitim, mračnim i vlažnim mestima i tu provode dan. Aktivni su početkom večeri i noću.

Njihova pojava se najpre uočava po svetlom tragu koji ostavljaju iza sebe kao i po vidnim štetama koje nanose povrtarskim kulturama (na listovima prave okrugle izgrizline), pre nego li ih fizički uočimo.

Njihovo brojno stanje može biti zaprepašćujuće veliko kao i štete koje nanose.

Zato je preko potrebno da koristimo sva raspoloživa sredstva i znanja u borbi sa ovim problemom.

U stakleničko – plasteničkoj proizvodnji načine suzbijanja puževa možemo podeliti na: preventivne, mehaničke, biološke i hemijske mere.

Preventivne mere

U staklenicima i plastenicima preventivne mere podrazumevaju redovnu kontrolu vlage korišćenjem ventilatora, redovno provetravanje kao i primenu sistema navodnjavanja kap po kap, čime će se vlaga direktno usmeravati gajenoj biljci i na taj način sprečiti širenje po celoj površini zemljišta kako bi izbegli stvaranje povoljnih uslova za boravak puževa.

Mehaničke mere

Mehaničke mere podrazumevaju sakupljanje i uništavanje puževa.

U tu svrhu mogu se koristiti: crepovi, drvene daščice, navlažene tkanine … kao mesta gde se puževi sakupljaju.

Poznato je da puževe privlači pivo, isceđena kora pomorandže, grejpfruta, proklijala pšenica, krompir, isitnjena jabuka…

Da bi se zaštitio usev oko leja se posipa kreč, pepeo, strugotina, pesak, so, ljuske od jajeta.

Postavljanje tanke žice oko staklenika ili plastenika povezane sa slabom strujom, sprečava pojavu puževa u usevu povrća.

Postavljanje raznih mehaničkih barijera bakarnih ili limenih ploča oko leja visine 15-20 cm iznad zemlje, pod uslovom da su svi puževi unutar leja prikupljeni neposredno posle posatavljanja barijera.

Sađenje pojedinih biljaka (pelin, komorač, anis, ruzmarin, beli luk, ren, timijan, mak, …) oko leja sa povrćem koje odbijaju puževe svojim mirisom, sprečavamo da načine štetu gajenoj kulturi.

Biološke mere

Zemlje u okruženju za suzbijanje puževa koriste predatorske nematode Phasmarhabditis hermaphrodita, tako što se prvo razmute u vodi, a potom ostave 3-5 sati da bi se aktivirale.

Rastvor se koristi u večernjim satima tretiranjem biljaka i zalivaljem zemljište.

Posle njihove primene biljke treba dobro zaliti kako bi nematode dospele duboko u zemljište.

Hemijske mere

Primena preparata limacida i moluskocida: Arion (5 gr Peleta po m2), Gardene (5 gr Peleta po m2), Pužomor pelete, Mesurol granulat (30-50 gr po m2). Nakon toga 20 dana ne obrađivati zemljište.

Pelete i granulate postavljati u popodnevnim satima i voditi računa da preparat ne padne na gajenu biljku.

Rasturanje preparata obaviti između redova.

Upotreba zatrovanih mamaka tj. limicida i moluskocida dolazi do zagađenja zemnjišta i vode i do uginuća organizma koji tamo žive.

Šta činiti u organskoj proizvodnji?

U organskoj poljoprivrednoj proizvodnji za suzbijanje puževa koriste se pelete gvožđe (III) fosfat. Proizvod je neotrovan.

Nakon ishrane sa peletama gvožđa puževi prestaju sa ishranom i postepeno dehidriraju.

Postavljaju se u posude kao mamci tako da nisu u direktnom kontaktu ni sa biljkom ni sa zemljištem, i ne predstavljaju direktnu opasnost za ptice i kućne ljubimce.

Tekst: Lidija Vulović

Izvor: PSSS