Sastanak u Ministarstvu prosvete na kome je definitivno precizirano kako će se odvijati nastava u drugom polugodištu održan je 12. januara 2021. godine.

Odlučeno je za isti princip po kom su osnovci i srednjoškolci pohađali nastavu od septembra 2020. godine. U Ministarstvu prosvete kažu da će ovaj model ostati na snazi dok se ne steknu uslovi za normalno odvijanje nastave, odnosno ono na koje smo navikli - đaci u učionicama. To prvenstveno zavisi od kretanja krive broja zaraženih.

Važna informacija za roditelje je da i dalje ostaje opcija da se đaci opredele da školu pohađaju isključivo onlajn. Ovo su 5 ključnih stvari koje je potrebno da znate o drugom polugodištu koje počinje 18. januara 2021. godine.

1. MLAĐI OSNOVCI

Najmlađi đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastavu pohađaju kao i do sada, svakodnevno u učionicama.

2. STARIJI OSNOVCI

Stariji osnovci od petog do osmog razreda imaju kombinovani model, koji se može razlikovati od škole do škole, jer se formira u odnosu na kapacitet. Generalno, kombinovani model podrazumeva da đaci tri dana nastavu pohađaju u školi, a dva dana onlajn. Prema dosadašnjem iskustvu, odeljenja su deljena u dve grupe, od kojih jedna pohađa nastavu ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom. Grupe se rotiraju na nedeljnom nivou. S druge strane, bilo je i primera da đaci idu svaki dan u školu, ali skraćeno, na primer samo tri časa dnevno. Svaka škola opredeljuje se za neku od verzija kombinovanog modela u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.

3. SREDNJOŠKOLCI

Srednjoškolci takođe imaju kombinovani model. To praktično znači da nedelju dana idu u školu, a nedelju dana pohađaju nastavu onlajn. Diskutabilno je bilo samo da li da se izmeni ova dosadašnja dinamika nastave srednjoškolaca. Razmatrana je mogućnost da i oni tokom nedelje imaju kombinaciju dva oblika nastave. Međutim, i za srednje škole je prelomljeno da ostane kako je bilo. Razlog je smanjivanje mogućnosti transmisije virusa kovid 19 jer se srednjoškolci više kreću, izlaze… ali i zbog same organizacije predavanja jer su profesori uspešno razradili model nedeljne promene nastave.

4. ČASOVI

Svi časovi su skraćeni i traju 30 minuta.

5. ISKLJUČIVO ONLAJN

I u drugom polugodišrtu, svi koji žele da nastavu pohađaju isključivo onlajn i dalje imaju tu mogućnost. U tom slučaju potrebno je školi uputiti zahtev sa obrazloženjem zašto dete ne može da dolazi na nastavu u školu.

Koliko je nastavnika zaraženo koronom?

Jedno od važnih pitanja koje zanima roditelje osnovaca i srednjoškolaca tiče se i širenja zaraze kovid 19 među nastavim osobljem. Ministarstvo prosvete je u više navrata ukazivalo da obrazovne ustanove nisu mesta masovne trasmisije virusa. Ipak, kakvo je sada stanje? Koliko je učitelja i profesora trenutno zaraženo koronom i može li to uticati na nesmetano odvijanje nastave?

"Ukupno 160 nastavnika u Osnovnim školama trenutno ima kovid, a 59 u srednjim školama" - kažu u Ministarstvu prosvete. Kako dodaju, ove brojke ne ugrožavaju održavanje nastave.

Ministar prosvete Branko Ružić za “Blic” kaže da je svakoj odluci cilj da đaci dobiju adekvatno obrazovanje u uslovima epidemije. "Svima želim da budu zdravi i da učenje bude zadovoljstvo" – kaže Ružić. On dodaje i da epidemiološke mere ostaju na snazi i poziva sve da ih se pridržavaju, kako bismo se što pre vratili normalnom životu na koji smo navikli.

Izvor: Blic