Deca vole da se igraju. Spremnost da se zabave pokazuju još kad počinju da puze i da se provlače ispod stolica. Srećom ne treba nam posebna edukacija kako kod njih razviti spretnost, okretnost. snagu, izdržljivost...

Dovoljno je za pocetak igrati uz muziku. šetati. napraviti s vremena na vreme poligon, odvesti ih u park i dozvoliti im i omogućiti kretanje jer je pokret osnova za razvoj.

Igra za decu:

Provlačenje - ispod stolice, obruča, stola. ili nekog drugog predmeta koji imate u kući: tunel možete napraviti tako što ćete poređati stolice jednu za drugom. U toku provlačenja u koliko je duža prepreka u pitanju možete deci zadati da se provlače ležeći, tako što će se odgurnuti rukama i nogama.

Penjanje - za penjanje takođe možete iskoristiti stolice, fotelje, tabure.

Kotrljanje - za ovu vežbu potrebno je obezbediti mekanu podlogu. Deca izvode ovu vežbu ležeći, korljajući se od početka podloge do kraja.

Hodanje po kanapu - možete koristiti mekši kanap ili vijaču. Postavite je kao pravu ili krivudavu otvorenu liniju. Pokažite detetu kako se prelazi kanap, neka peta prati prste.

Hodanje po zadatku - Hodati na prstima, na petama, skakati kao zec, skakati kao žaba...

Zaobilaženje prepreka - za ovu vežbu iskoristite čunjeve, flaše napunjene nekim materijalom, igračke ili bilo koje druge predmete koji se mogu brzo zaobići.

Skakanje - ukoliko imate obručeve mogu se iskoristiti oni, ukoliko ne možete od vijače ili bilo kog kanapa napravite krugove. U obruč mogu skakati sa jednom ili dve noge ili u da skaču u prvi pa u treći...

Koš ili neki drugi zadatak - koš možete napraviti i od kutije u koju će ubaciti loptu. Neki drugi zadatak može biti: donesi novčić, zalepi neku nalepnicu. daj majmunu bananu...

Prepreke koje možete koristiti kada pravite deci poligon - u zavisnosti od prostora i uzrasta deteta vi izaberite prepreke. Za mladji uzrast je potrebno smisliti priču (idemo da nadjemo blago, ili da oslobodimo kucu, prelazimo preko barica. zaobilazimo drveće u šumi,da nahranimo majmuna). dok će starijoj deci biti izazov savladavanje prepreka.

Napomena: iako su ovo igre za decu, odrasli prvo pokazuje kako se prelazi poligon pa tek onda dete.

Primer jednostavnog poligona:

Hodanje po vijači

Skok u obruč i okretanje oko svoje ose

Zaobilaženje plišanih igračaka

Provlačenje ispod stolice, penjanje na stolicu

Trčanje do lopte

Uzimanje lopte i bacanje u kutiju (koš)

Tekst: Milica Milićević

Izvor: Igre bez telefona