Udaja i brak često dovedu mladu ženu pred iskušenja - kako da se ponaša prema svekru i svekrvi? Kako da ih oslovljava?

Kako da reaguje na savete ili kritike?

Često su prvi dani, pa i meseci ispunjeni "opipavanjem terena", a nekad i nerazumevanjem i nesuglasicama.

Na sreću, vremenom i upoznavanjem, mnogo toga nađe "svoje mesto" a kad u porodicu dođe prinova, to je trenutak kada se sve snage mobilišu da pomognu.

Upravo o takvim situacijama govori i dirljivo pismo mlade majke koja je ostvarila divan odnos i ima samo reči zahvalnosti za "nanu" i "baku"! Pismo prenosimo za vebsajta Yumama.

Mojoj mami (nana) i mojoj svekrvi (baka)

Obe ste bile tu za mene i mog supruga otkako smo stvorili ekipicu od troje dece u poslednjih pet godina. Spasle ste nas ogromnog haosa u životu, i svakoga puta ste entuzijastično slavile dolazak nove bebice u porodicu. 

Obe ste zaista posebne, ključni akteri u našoj priči.

Zato želim nešto da vam kažem: HVALA!

Hvala što ste bile one bake koje su ostale kod nas do rođenja bebe, iako živite kilometrima daleko. Hvala vam što ste u sred noći ustale da idete sa nama u bolnicu. I hvala što ste mi držale ruku u ključnim trenucima. Učestvovale ste u tim neverovatnim momentima sa nama.

Bile ste u stanju istog trenutka da dođete u bolnicu da biste držale bebu u naručju. Hvala i za sve preslatke slike koje ste slikale, pa će nam ostati prelepe uspomene. Hvala što ste delile radost sa nama.

Zahvalna sam što ste bake koje skaču iz kreveta kad beba plače. Pevate i igrate bez pauze uz svaku pesmu koju mališani požele. Posmatranje vašeg zajedničkog uživanja čini me najsrećnijom majkom na svetu.

Hvala vam što ste bake koje kuvaju i puštaju decu da učestvuju u pripremi. Tada se osećaju toliko bitno što su deo ozbiljnog posla, te mi se srce ispuni radošću kada vas vidim tako zajedno.

Hvala vam što ste bake koje se mole sa našom decom i vode ih u crkvu. Ohrabrujete ih u veri i podstičete ih da gaje u sebi saosećajnost i ljubav prema drugima.

Hvala vam što ste bake koje same predlažu da čuvaju decu u momentima kada je nama potreban odmor. Ni o čemu ne treba da brinemo kada su u vašim rukama.

Hvala vam što ste bake koje sede i crtaju sa njima, igraju se i prave kule. Čitate im i magazine i učestvujete u raznim dečjim aktivnostima. Način na koji zasijaju oču kada kažete da ćete se igrati sa njima pokazuje koliko su srećni u vašem društvu.

Hvala vam što ste one bake koje im kupuju obuću ili im daju novac da kupe sebi nešto, i to bez ikakvog razloga. Od vas se vrate kući puni poklona, bez obzira na to da li im je rođendanili ne. Ipak, najviše sam vam zahvalna što provodite vreme sa njima. To je im najbolji poklon.

Hvala vam što ste u stanju da se čujete ili dopisujete sa njima kada ste daleko. Dozvoljavate im da mi ukradu telefon da bi razgovarali sa vama, i to trčeći po kući od sreće.

Hvala vam što ste bake koje im stalno traže slike i crteže. Vi zaista stavljate njihove fotografije i umetničke radove na zidove kuće i ekrane. Nema veće sreće i ponosa kada vas posete i vide sopstvene radove.

Hvala vam što ste one bake koje vide njihova "svetla" i pomažu im da "sijaju". Govorite im stalno koliko su lepi, kako spolja tako i iznutra. Učite ih da razvijaju radoznalost, ogromna srca i snagu. Vidite ono pravo u njima, njihovu dušu baš onakvu kakva jeste.

Hvala vam na dobroti, nano i bako. Vaše vreme je zaista dragoceno, znamo to. I, kada odlučite da nam posvetite to vreme, osećamo se kao najsrećniji ljudi na svetu. Vaši preukusni obroci, razgovori, način na koji nas nasmejete i brinete o onome što nam je najvažnije. 

Obe ste nam bile potrebne mnogo poslednjih nekoliko godina otkako imamo decu i vaša posvećenost  ljubav i nisu zaboravljeni.

Hvala vam za sve što radite i sve što jeste. Bolje bake nismo mogli zamisliti za svoju decu. Sve ste nam na svetu! 

Izvor: Yumama