Srpska pravoslavna crkva i vernici 18. decembra slave Prepodobnog Savu Osvećenog. Ovaj svetac je rođen 439. godine u malom selu Mutalask, po kome je ono postalo i poznato, u oblasti Kapadokiji.

Sa osam godina otišao je iz porodične kuće oca Jovana i majke Sofije kako bi se zamonašio u obližnjoj porodici zvanoj Flavijanova. Sa deset godina seli se u Palestinske manastire, gde će naći dom u porodici Svetog Jevtimija Velikog i Teoktista. Jevtimije je prorekao za njega da će biti slavan monah i da će podučavati druge monahe. Po smrti svetog Jevtimija Sava je otišao u pustinju, gde mu se ukazao anđeo.

Nakon tog događaja zaista je i postao slavan monah i uza sebe imao mnogo pobornika duhovnog života. Imao je težak život i pretrpeo je brojne nedaće, ali je sve pobedio blagošću i popustljivošću i nepokolebljivim pravoslavnim ispovedanjem.

Osnovao je manastir u blizini Jerusalima, koji i nosi njegovo ime. U njemu je Sveti Sava dobio igumansko žezlo i ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice koja se danas nalazi u Hilandaru. Ukupno je osnovao sedam manastira i smatran je jednim od najvećih stubova pravoslavlja na Istoku.

Upokojio se u 94. godini života. Između mnogih čudotvornih i dobrih dela koje je činio, jedno od najistaknutijih je što je prvi uredio čin bogosluženja po manastirima, poznat pod imenom čina Jerusalimske crkve.

Običaj kom se vernici raduju na ovaj dan je iznošenje cipela na prozor jer na dan 18. decembra Sveti Nikola na belom konju obilazi svu decu i deli im poklone koje stavlja u cipele.

Veruje se da će svako žensko dete rođeno na ovaj dan imati veoma srećan brak.

Izvor: Lepa&Srećna