Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIM SLAVSKE SVEĆE OTKRIVA BUDUĆNOST VAŠE KUĆE: Kako se gasi slavska sveća i gde se drži posle slave

Po pravilu, domaćin gasi slavsku sveću uz ove običaje...

  Izvor: Shutterstock

Sveća, kolač i žito jedine su tri stvari koje su zaista neophodne za slavu, podsećaju nas naši stari. Oni su znali i da prate dim slavske sveće pri gašenju.

Možda će vas zanimati

Govorilo se, ako ode pravo u vis, to je znak da će sledeća godina biti berićetna, da će se čeljad lepo slagati. Ako dim krivuda i uvija se, pričali su, to je razlog za brigu pa treba čuvati stoku što bolje, a ukućane štititi od bolesti.

Da bi se sveća ugasila prema običajima, to treba da učini domaćin slave. On se prvo prekrsti, pa sveću gasi polako, tako što iz čaše s vinom kašičicom polako poliva plamen. Zatim se sveća nosi na svečano mesto, obično pred samu ikonu.

Slavska sveća redovno stoji na tom mestu i može se paliti prilikom svih kućnih molitvi, kao i u prilikama kad sveštenik dođe da osvešta vodicu. Najbolje bi bilo da se iskoristi do sledeće slave, a ako to ne bude slučaj, može se odneti i u crkvu i zapaliti pre liturgije.

Slavska sveća uvek se pali tako što se poljubi, osoba prekrsti i u molitvi pomene Boga i svoje najmilije i tek onda zapali plamen.

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije