Srpski mediji preneli su 18. decembra 2020. godine vest da je  Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije dala saglasnost za uvoz Fajzer-Biontek vakcine protiv korona virusa. Da podsetimo, ovu vakcinu je prvo odobrilo Britansko regulaciono telo za lekove i proizvode zdravstvene zaštite i tada objavilo da ova vakcina pruža 95 odsto zaštite i da je bezbedna za upotrebu.

Prva količina vakcina za Veliku Britaniju je bila ograničena, a uslovi čuvanja su strogi - cepivo mora da se skladišti na minus 70C stepeni. Da bi vakcina ostala pogodna za upotrebu, sme da se drži u frižideru maksimalno do pet dana, na temperaturi od -2 do -8 C stepeni.

Kompanije Fajzer (Pfizer) i Biontek (BioNTech) su predale srpskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) svu neophodnu dokumentaciju za registraciju ove vakcine i u Srbiji 2. decembra 2020. godine.

Kako objašnjava Svetska zdravstvena organizacija, svaka vakcina sadrži oslabljene ili neaktivne delove izvesnog organizma (antigena) koji pokreće imuni odgovor u telu. Novije vakcine češće ne sadrže sam antigen, već neku vrstu "uputstva" za izgradnju antitela. Ni stariji ni noviji tip vakcine ne može da izazove bolest, ali izaziva imuni sistem da reaguje onako kako bi inače reagovao u prvom susretu sa tim patogenom.

Dr Ana Gligić, naš poznati virusolog, napominje da je Fajzerova vakcina napravljena kao RNK, to je vakcina koja ne može izazvati bolest, već izaziva stvaranje antitela u organizmu.