Neki od starih običaja kada je reč o venčanjima zadržali su i do danas, kao što na primer gađanje jabuke i lumpovanje za momačko veče. Ali, za neke od običaja mnogi od nas nisu nikada ni čuli.

Da li ste znali, na primer, da mlada u toku priprema za venčanje u nedrima nosi beli luk? Ili da mlada, kada stignu svatovi, gleda mladoženju kroz verenički prsten?

Pročitajte neke od starih svadbenih običaja, kao i razloge zašto su postojali ili i dalje postoje.

Buklija

Svatovi se pozivaju na svadbeno veselje nedelju dana pre svadbe i to čuturom, buklijom vina ili   rakije. Kuma poziva lično mladoženjin otac i nudi mu bukliju da otpije. Kum blagoslovi  mladence i okiti bukliju cvećem, peškirom i parama. On i mladoženjin otac zajedno  polome pogaču, bez okretanja i svako uzme svoj deo. Posle toga sednu da se dogovore.

Momačko i devojačko veče

Mladoženja uoči svadbe organizuje oproštaj od momačkog društva i bekrijanja, pa se te večeri mnogo peva i pije. Dok sestre i ostale žene pletu svadbeni venac za kapiju i kite šator, dotle muški deo pije, veseli se i lumpuje, kao da želi da istera sav onaj „ćef ” koji budući   mladoženja više neće moći da isteruje. Devojka kasnije kaže „da mi je da   sam videla kakav je bio za momačko  veče”. Danas postoji i devojačko veče  pa devojke ne ostaju dužne mladićima.

Beli luk

U toku priprema za venčanje mlada stavlja čen belog luka u nedra, radi uroka.

Staro, novo, pozajmljeno, plavo

Kako bi se osigurao srećan i dug brak, mlada bi trebalo da obuče nešto staro od nekoga ko je već dugo u braku i nešto novo što će je odvesti u novi život. Nešto pozajmljeno znači „pruženu sreću”, a plava boja se povezuje sa čistoćom i skromnošću.

Biseri zabranjeni

Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere jer oni simbolizuju suze, kažu ako ih nosi proliće dosta suza tokom braka.

Odelo na kantaru

Mladoženja na dan svadbe ustaje među prvima, a njegovo odelo majka meri na kantaru kako bi  sprečila da mu neko toga dana „nešto nabaci“ i tako ga urekne.

Ne okreći se

Kad svatovi izvode mladu iz kuće, njena rodbina je zove da se okrene a njegovi se trude da se ona ne okrene jer ako vidi nekoga iz svoje familije deca će da liče na njih.

Pogled kroz prsten

Na dan venčanja, kada svatovi dođu, mlada treba da uzme verenički prsten i da pogleda mladoženju kroz taj prsten. Tada po običaju, kažu u pirotskom kraju, mladoženja će voleti mladu zauvek.

Gađanje jabuke

Kada mladoženja ide po mladu, tast postavlja jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mladoženja ne može da odvede mladu dok puškom ne pogodi jabuku.

Tekst: Nenad Blagojević