Na sednici kriznog štaba, održanoj 30. novembra 2020. godine, medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, insistirao je na uvođenju strožijih mera. Njihovi zahtevi su bili usmereni na novo skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, ali i uslužnih delatnosti.

Predložene mere poslali su Vladi Srbije na usvajanje. Prema nezvaničnim saznanjima, Vlada Srbije prihvatila je predlog medicinskog dela kriznog štaba koji će biti usvojen na sednici u četvrtak.

Nove mere podrazumevaju da će ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, moći da rade radnim danima do 17 časova, dok vikendom neće uopšte raditi - od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 sati.

Velika novina u predloženim novim merama odnosi se na uslužne delatnosti. Frizeri, kozmetički saloni i slično, ali i butici koji nisu u tržnim cetrima, prema doskorašnjim merama mogli su da rade do 21 čas. Uz to, drastična promena je da sve to, zajedno sa ugostiteljskim objekitma, bude zatvoreno tokom vikenda.

Mere podrazumevaju da apoteke, benzinske pumpe (točenje goriva) i dostava hrane putem kurira mogu da rade neograničeno, svih sedam dana u nedelji. Prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sati, uključujući i vikend, a pozorišta i bioskopi do 17 sati, uključujući i vikend. Pijace radnim danima mogu da rade regularno, a vikendom od 6 do 15 časova.

Nove mere stupaju na snagu od petka, 4. decembra, što znači da će važiti od ovog vikenda, a na snazi bi trebalo da budu dve nedelje od usvajanja.

Izvor: MONDO