Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DR GLIGIĆ O LEČENJU KORONE: Može li da se primeni "formula“ koja je obuzdala epidemiju variole vere?

Nijedan lek ne deluje protiv virusa, zašto ne može?

  Izvor: Printscreen / Youtube

Doktorka Ana Gligić, virusolog u penziji koja se svojevremeno borila protiv epidemije variole vere, nam otkriva da li postoji odgovarajuća terapija u lečenju virusa korona. Hiperimunogamaglobulin, lek koji se tada koristio, sve češće se pominje kao preventiva protiv korone.

Možda će vas zanimati

"Nema leka sem simptomatske terapije i lečenja nuspojava koje ovaj virus može da da organima. Može da izazove izmene u krvnoj slici, da se javljaju koagulumi, vi odmah morate da date antikoagule, to sve ide u hodu. Inače, nijedan lek ne deluje protiv virusa. Zašto ne može? Zato što je virus parazit u ćeliji. Ako hoćete da ubijete virus u ćeliji, vi ćete ubiti ćeliju, pa se pravi dupli problem organu", objasnila je dr Gligić za Rts.

Broj zaraženih u svetu je premašio 60 miliona, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. Vakcina nam je jedini spas, tvrdi doktorka. „Problem su mutacije koje su prisutne kod svih virusa, ali se pokazalo da korona virusi imaju specifičnu, brzu mutaciju, jer već imamo mutante na soju koji se pojavio i sad imamo u još intenzivnijoj formi virus, suprotno od onoga što smo očekivali".

Da nije primila vakcinu i hiperimunoglobulin, pitanje je kako bi početkom 70-tih naša sagovornica pomogla da se obuzda epidemija variole vere u Srbiji. "Tada je za posebne potrebe za spasavanje života korišćen hiperimunigamagloblin. Ali on je bio prethodno spremljen zato što je variola bila pošast na svim kontinentima, od prebolelih je uziman serum i čuvan je negde. Pošto ova bolest daje dugotrajnu slabost teško je tražiti od rekovalescenta i prebolelog 300 mililitara krvi, a drugo, mi još ne znamo o koroni sve", zaključila je virusolog Gligić.

U stručnoj javnosti sve češće se može čuti da bi se do sada otkrio lek, da virus nije mutirao nekoliko puta. Sve smo bliži i vakcini. Dok ne stignu, moramo da se čuvamo. Kako, bar to nam je dobro poznato.

Pročitajte i ovo

Izvor: RTS

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije