Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

DR JANKOVIĆ - SRPSKI HEROJ O NAJTEŽOJ BORBI SA KORONOM: "Svaki put progutam knedlu kada pričam o tome"

Dr Janković je jedan od mnogih koji su nedavno odlikovani za doprinos u iscrpljujućoj borbi protiv korona virusa.

Izvor: Printscreen/TVKopernikus

Više od deset meseci traje velika borba protiv korona virusa. Nesebično u toj borbi prethodnih meseci davali su se pojedinci, institucije, kolektivi... pripadnici zdravstvenog sistema, vojske, policije… Povodom Dana primirja, zbog nesebičnog davanja u borbi protiv korone, predsednik Republike odlikovao je najzaslužnije.

Među odlikovanima je i direktor Klinike za anesteziju Kliničkog centra Niš, prof. dr Radmilo Janković. Kaže da je za njega zadovoljstvo da rukovodi klinikom koja se bavi tako sofisticiranom medicinom.

Možda će vas zanimati

"Ovo je visoko priznanje, za mojih 47 godina i previsoko, ja ga doživljavam kao priznanje za najveću kovid bolnicu u Srbiju", rekao je Janković dodajući da je kolektiv podneo veliki pritisak.

"Koliko god da se spremate za teške trenutke, niko nije mogao ni da sanja da ćemo biti ovako izloženi, ovo je kao ratna medicina. Bilo je i rađanja, bilo je i ličnih tragedija ovde. Dosta mojih kolega, 28, zarazilo se lečeći pacijente, neki su odneli zarazu kući", rekao je Janković za RTS.

Prznanje je došlo u momentu kada Srbija prolazi kroz najteže trenutke. Preko 3.000 zaraženih u poslednja dva dana i nezapamćen broj mrtvih od početka epidemije - prekjuče 21, juče 19. O tome koliko je borba sa koronom teška i iscrpljujuća, kao i sa čime se svakodnevno on i njegove kolege suočavaju u KC Niš, dr Janković je jednom prilikom ispričao:

„To je najmlađa klinika Kliničkog centra Niš, ali najveća klinika, koja je apsolutno pretrpela najveći udar što se tiče korone jer je lečila najteže pacijente, pacijente koje su minuti odvajali od smrtnog ishoda, koji su dolazili iz svih mesta jugoistočne Srbije u talasima. Mi smo imali situaciju da nas je sa po 10 saniteta sa najtežim pacijentima koji su bili bez daha, bez vazduha, sa saturacijama, ispod biološkog minimuma, čekalo u intenzivnim negama gde smo radili. Moji ljudi su, zaista, pretrpeli pritisak koji ima epske razmere. Što znači da nije bilo samo fizičkog angažovanja. Veliki broj pacijenata , nažlost, smrtnog ishoda, velikog broja pacijenata koji su bili na mehaničkoj ventilaciji. Ta posvećenost, humanost, lojalnost u čitavoj našoj priči zajedništva je bila toliko naglašena da ja svaki put progutam knedlu kada pričam o tome“, ispričao je u intervjuu za juGmediju.

Pročitajte i ovo

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...