Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPSKI LEKARI DOKAZALI! KORONA VIRUS NAPADA SLUŠNI ŽIVAC: Terapija vraća sluh, pacijenti treba da se jave

Niko u svetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja kovida-19 na sluh kakvu su obavili lekari u Nišu!

  Izvor: Shutterstock

Tim lekara sa ORL klinike KC Niš ispitivao je uticaj korona virusa na sluh i pokazalo se da oboljevanje od kovida-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama.

Ovo je u svetu prva sveobuhvatna studija uticaja kovida na sluh, rekao je za RTS direktor ORL klinike dr Dušan Milisavljević.

Povezane vesti

 On je rekao da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao uticaj korona virusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata.

"Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da korona virus može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje proveravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju", rekao je direktor ORL klinike.

Moguće je da vezivanje virusa za hemoglobin smanjuje oksigenaciju eritrocita, što za posledicu ima smanjeni transport kiseonika do slušnog živca i slušnih ćelija. S druge strane, moguće je da sluh trpi oštećenja zato što se u krvnim sudovima unutrašnjeg uva formiraju mikrotrombovi, objašnjava dr Milisavljević.

Na osnovu ovih podataka, Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedelja, a kod nekih i nekoliko meseci.

Direktor ORL klinike navodi da se tokom lečenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi deksamestazon, kortikosteroidni preparat.

Milisavljević navodi da postoje dve teorije kako korona virus napada i oštećuje slušni živac.

Prva je, kaže, da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca.

Druga je, prema njegovim recima, nedostatak kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da niko u svetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja kovida-19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.

100% KORISNO

Izvor: RTV

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije