Tokom epidemije korona virusa, nekoliko članova Zdravstvenog kriznog štaba Vlade Republike Srbije je svakog dana u kontaktu sa medijima pa ih je javnost dosta dobro upoznala.

Međutim, postoje i mnogi drugi stručnjaci koji daju ogroman doprinos svakodnevnoj borbi i, posebno, informisanju važnom za odlučivanje o merama suzbijanja zaraze.

U vestima se često čuje samo skraćeni izraz "struka" a intervju koji sledi daje nam priliku da upoznamo bar malo rad još nekih eksperata bez kojih ova borba ne bi bila moguća.

Ispitivanje briseva ljudi za koje se sumnja da su pozitivni na virus korona u labarotoriji "Vatreno oko" počinje 23. aprila 2020. godine.

Prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu nauke, prosvete i tehnološkog razvoja podseća da je ova laboratorija u Kliničkom centru Srbije otvorena uz pomoć Pekinškog instituta za genomiku, te da je to najveća srpska laboratorija za ispitivanje uzoraka zaraženih virusom korona.

- U njoj su, kao pomoć u borbi protiv epidemije, okupljeni istraživači iz instituta i fakulteta koji su pod okriljem našeg ministarstva - kaže dr Popović. - Njih je ukupno 45 iz 10 naučnih institucija. Najviše ih dolazi iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Institituta za biloška istraživanja "Siniša Stanković".

Da je sve spremno za početak ispitivanja uzoraka u laboratoriji "Vatreno oko" potvrdila nam je dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i koordinator ove laboratorije.

U sredu su vršene probe, a Jelena Begović pojašnjava da ceo proces - od momenta kada počne ispitivanje uzorka do dobijanja rezultata - traje pet časova.

- Automatizovan je najvažniji deo procesa koji kod manuelnog ispitivanja dugo traje. Sada je ceo postupak skraćen i to će nam pomoći da se znatno uveća broj uzoraka koji se obrađuje - kaže ona za "Novosti".

Foto: Shutterstock / Ilustracija

Profesor Popović podseća da se ovaj projekat sprovodi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, a kompletna laboratorijska oprema stigla je iz Kine:

- O veličini ovog centra govori činjenica da će se raditi minimalno 2.000 testova dnevno, čime naše kapacitete za testiranje podižemo za više od 50 odsto.

Profesor Popović kaže da je ministarstvo ponosno na istraživače koji su se dobrovoljno angažovali u ovim okolnostima.

Ponosan je, dodaje, i na njih još 40 koji su angažovani u Institutu "Torlak", Nacionalnoj referentnoj laboratoriji u Batajnici i drugim laboratorijama. Ističe i da je ova epidemija pokazala koliko su istraživači bitni za našu državu i koliko je naša nauka razvijena.

- Primetan je neverovatan entuzijazam koji deo naših istraživača pokazuje u poslednjih mesec dana u nastojanjima da sistemski pomognu u borbi sa pandemijom - kaže Popović.

- Tu mislim i na 22 istraživača sa instituta i fakulteta koje je Ministarstvo okupilo u radnoj grupi, na čelu sa koordinatorima dr Marinom Soković, pomoćnicom ministra za nauku i prof. dr Tatjanom Pekmezović, prodekanom za nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Oni bukvalno svakog dana analiziraju najrelevantnije svetske naučne radove i značajne proverene izvore širom planate. Zatim, pripreme i proslede kratku pisanu informaciju, koju svakodnevno dajemo kabinetu premijerke i u Zdravstveni krizni štab, čiji sam član.

On objašnjava da su to preporuke koje su često granična istraživanja u nauci i donose najnovije terapije, ali se neke od tih informacija mogu odmah iskoristiti u aktivnostima naših lekara u borbi protiv pandemije. Više tih predloga je prihvaćeno i njihova primena je u toku.

Velika laboratorija "Vatreno oko", koja u svom sastavu ima četiri laboratorije, biće od velike koristi i kada prođe pandemija virusa korona, objašnjava dr Jelena Begović. U njoj će biti dijagnostikovani infektivni agensi - virusi i bakterije.

Tekst: Lj. Begenišić

Izvor: Novosti