Nedavno je otkriveno da je princ Vilijam, vojvoda od Kembridža, još u aprilu bolovao od kovida-19, otprilike u isto vreme kada je i njegov otac, princa Čarls bio zaražen koronom. 

Mada se za bolest vremešnog Čarlsa saznalo odmah, britanski tabloidi su tek nedavno otkrili da se i unuk kraljice Elizabete Druge borio sa smrtonosnim virusom. 

Princ Vilijam nije javno potvrdio da je bio bolestan, ali je rekao da je "bilo važnih stvari koje su se dešavale", te da nije želeo nikoga da zabrinjava svojim zdravstvenim stanjem. Nema je ostala i Kensingtonska palata, koja nije želela da komentariše ove navode. 

Ono što sve interesuje, jeste zašto je Vilijamova bolest skrivana od javnosti. Razlog neće biti jasan većini "običnih smrtnika" jer se zapravo radi o vrlo strogim pravilima kraljevske porodice.

Za razliku od Čarlsa koji je imao vrlo blage simptome i praktično bez ikakvih tegoba preležao koronu, Vilijam je imao težu kliničku sliku. Britanski mediji prenose da je imao ozbiljnih poteškoća sa disanjem, kao i prilično ozbiljnu simptomatologiju.

Upravo je to razlog zbog čega je infekcija vojvode od Kembridža skrivana od javnosti. Prema pravilima kraljevske porodice, kada je neko od budućih naslednika ozbiljno zdravstveno ugrožen, sa mogućnošću fatalnog ishoda, javnost se ne obaveštava dok ta osoba "ne izađe iz opasnosti", odnosno dok ne bude sigurno da će preživati. U slučaju smrti princa Vilijama došlo bi do ozbiljnog "pomeranja" u liniji naslednika britanske krune, zbog čega je bitno da se izbegnu spekulacije u javnosti.