Materice su dan posvećen našim majkama, koji uvek proslavlja u drugu nedelju pred Božić, a na taj dan srpski pravoslavni vernici slave i Prepodobnog Spiridona Čudotvorca i Materice. Ovo je najveći hrišćanski praznik majki i žena. Obeležava se nedelju dana posle Detinjaca, hrišćanskog praznika dece i roditelja, a i nedelju dana pre Očeva (Oca), praznika svih muškaraca koji su postali tate.

Na Materice je običaj da se majka simbolički "zaveže" - to rade deca, bilo nekim šalom ili maramom, možda kaišem ili kanapom - treba samo da joj ga omotaju oko nogu dok sedi i naprave ovlaš čvor.  To se radi rano ujutru, a nekada se uz to pevala i pesma "Dobro jutro, gazdarice, došle su vam Materice. Mi smo došli znaš, da nam nešto daš."

Majka daje deci poklončiće, pripremljene kolače, razne slatkiše i tako se, takođe simbolički, "dreši". Postoji i običaj da muž "vezuje" ženu ako se bračni par u narednoj godini sprema za roditeljstvo. Smisao vezivanja za Detinjce, Materice i Oce ukazuje na važnost porodičnog jedinstva i uzajamne ljubavi i sva tri praznika predstavljaju pripremu za Božić.

Praznik Materica se u novije vreme svečano proslavlja i pri našim hramovima, naročito po gradovima. Običaj je i da žene u dogovoru sa sveštenikom pripreme prigodnu akademiju sa programom, u kojem učestvuju deca sa prikladnim recitacijama i pevanjem, a onda deca vezuju prisutne žene. One se “dreše” poklonima i pripremljenim paketićima, knjigama, krstićima itd. 

Izvor: Lepa&Srećna