Bivša jugoslovenska atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović preminula je 26. decembra 2020. godine u Zagrebu u 93. godini. Kako je javio Tanjug, preminula je od korona virusa koji joj je dijagnostikovan krajem oktobra. Legendarna komentatorka rođena je 27. oktobra 1928. u Skopju, a u Zagrebu je živela od 1948. godine gde je studirala hemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu 1963. sport, hrvatski i nemački jezik. Govorila je i engleski, a služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama. Prvakinja Jugoslavije bila je 17 puta, 27 puta rušila je državni rekord u nekoliko disciplina, 26 puta bila je članica reprezentacije, a dva puta prvakinja Balkana.

Od 1949. bavila se sportskim novinarstvom, a ostaće posebno upamćena po komentarisanju takmičenja u umetničkom klizanju, ali je prenosila i atletiku, gimnastiku, rukomet i druge sportske događaje.

Vest o njenoj smrti rastužila je mnoge koji su je voleli zbog izuzetnog profesionalizma i specifičnog šarma koji ju je krasio. Bila je uvek spremna, dobro "potkovana" znanjem, a pritom veoma elokventna. Posebno je plenila u komentarima klizača na ledu, mada se sama nikada nije bavila ovim sportom.

Kako je sama kasnije objašnjavala u intervjuima, učila je od takmičara koji su joj do detalja objašnjavali figure i skokove. Vodila je gledaoce znalački kroz zamršene izraze kao što su "dupli aksl" i "tulup", tako da su uz svi osećali kako i sami razumeju tajne velikih šampiona. Bilo je to vreme kad niste mogli da - kao sada - u uglu TV ekrana pratite kako kompjuter mehanički sabira poene. Tada nije unapred bilo poznato kakve će elemente takmičari izvesti. Zato je Milka Babović bila kao neka spona između gledalaca i sudija, tumačeći koliko je neki nastup bio tehnički zahtevan a kakav je neki klizač ostavio "umjetnički dojam" kako je govorila. U vreme kad mnogi nisu imali kolor televizore, trudila se da svima dočara boje sa ledenog podijuma i to bi joj i dalje promaklo kad se nova tehnologija uveliko proširila.

Znala je i da napravi lapsus, kako se svim komentatorima i novinarima dešava, otkako je "sveta i veka". Nije se ljutila kad je dobijala godišnje nagrade kao "Mis lapsus". Zauvek će ostati upamćena njena rečenica kako je na rukometnom terenu "naša ženska momčad". Znala je da se zanese u opisivanje haljinica plesnih klizačica mada su svi gledaoci te kostime mogli sami da vide na ekranu. Ali je bila predani profesionalac i u svakom prenosu je ulagala celu sebe. I to je ono što će se pamtiti.

Izvor: Lepa&Srećna