Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li mladenci u Srbiji prave svadbu da bi zaradili novac: evo koliko novca treba da poklonite za svadbu

Mnogi se pitaju koliko je pristojno pokloniti novca za svadbu, a evo kako Srbija reaguje na to što je proslava venčanja postala biznis!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svadba je jedan od najradosnihijih dana za mlade parove i njihovu porodicu, ali danas cela Srbija priča da se ova lepa prilika pretvorila u pravi biznis!

Tekst koliko treba pokloniti novca mladencima za svadbu izazvala je pravu lavinu komentara. Suma koja se smatra pristojnim poklonom za svadbu vrtoglavo je visoka za ljude sa prosečnim primanjima u Srbiji. Mnogi mladenci otvoreno ističu da prave svadbu samo da bi zaradili novac, a evo kako ljudi širom Srbije komentarišu da je proslava venčanja postala pravi biznis:

PROČITAJTE JOŠ: Vratili se iz Holandije da čuvaju ovce u Srbiji: evo kako su Tatjana i Bojan stvorili farmu ovaca u selu kod Sombora

"Degutantno. Svadbe se danas prave samo da bi se zaradilo. I prvi dečiji rođendani. A ne razmišljaju ti koji veselje prave da kada nešto želiš da proslaviš, jednostavno moraš da se potrošiš, da moraš za to da odvojiš novac, a ne da gledaš da zaradiš od tog događaja. Jadni gosti."

"Nekad si bio zvanica na svadbi kao pravi gost, i niko, ama baš niko nije očekivao od gosta da mu plati svadbu. Spremali se i pravili ljude svadbe bez nade da će neko drugi da plati. Šta je sa ovim svetom danas, šta očekuju, elitne restorane da plaća rodbina i prijatelji, odakle?"

"Živim u gradu južno od Beograda i ovde je postoji pravilo "sveske", tj. u nju se upisuje ko je došao na svadbu i koliko je doneo. Koverta se otvara odmah po predaji i upisuje se koliko ima u njoj. I onda, kad za par godina taj koji ti je došao na svadbu pravi neko svoje slavlje, ti si dužan da mu vratiš bar onoliko koliko si dobio jer je tako upisano u svesci!! Imao-nemao, snađi se, upisan si." 

"Srpska posla. Gledaju da im se isplati svadba, kao da je to neki biznis. Na svadbu nosim šta hoću i šta mogu. Ako nemaš para, nemoj da praviš svadbu, pozovi samo porodicu, kumove i matičara. Ali neee, mora luksuz i više stotina gostiju. I sad mi ih je mnogo žao što moraju da pozajme, evo zaplakaću."

Srbi na svadbe već odavno ne nose umetničke slike, srebrni escajg niti kućne aparate. Ključna reč je - koverta s novcem, koju čak 91 odsto ispitanika u Blicovoj anketi (više od 13.000 ljudi) nosi kao dar mladoj i mladoženji. Čak 41 posto ispitanika doživljava stres zbog tuđe svadbe, jer ona znači dodatni trošak, dok 87 posto njih više para nose na venčanje rodbine, nego prijatelja.

Koliko jedna osoba treba po pravilu da pokloni za svadbu - pročitajte OVDE!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije