"Ana je svojom umetnošću, stavom, činjenjem, svakim svojim gestom i izgovorenom rečenicom prikazala i pokazala svetu najlepšu stranu našeg naroda", reči su kojima počinje juče pokrenuta peticija da se Ani Đurić Konstrakti dodeli nacionalna penzija. Motiv i osnov za penziju je njeno učešće na Evroviziji na kojoj je, da podsetimo, osvojila jedinstvenu nagradu za umetnički nastup i plasirala se na peto mesto u finalu.

"Našu zastavu je ponosno isticala na svakom mestu i svakom koraku pred milionima gledalaca najvećeg televizijskog spektakla u svetu", piše u ovom tekstu koji je objavljen na internetu, na sajtu gde se prikupljaju sve onlajn peticije.

"Svoju pesmu je ponosno pevala na svom maternjem jeziku, za razliku od svih ostalih koji su svoje pesme pevali na engleskom. Da nije bilo mešanja politike, velika je verovatnoća da bi i pobedila. Slobodna umetnica mora biti zdrava i imati sigurnu egzistenciju", ističe se u tekstu peticije koji zasad ima oko 2.700 potpisa.

Konstrakta je podelila tekst peticije na svom Instagram storiju, statistiku o potpisima, kao i komentar u kojem je napisala:

"Lepo je ovo s penzijom. Ali moram vam reći da sam tanka sa stažom, ne znam bih li ga nakrpila i sutra da se zaposlim. Tako da će biti cvrčak i mrav priča", odgovorila je Konstrakta u svom, već poznatom, stilu.

Da podsetimo, Konstrakta je diplomirala arhitekturu, ali je kratko radila u svojoj profesiji. Bavi se muzikom, bila je član grupe Zemlja gruva i već par godina gradi i samostalnu muzičku karijeru. U braku je i gaji dvoje dece, a u svojoj zgradi radi kao upravnica. Kako je nedavno rekla, projektovanjem se ne bavi odavno. "Presekla sam da se mojoj porodici više isplati da budem tu uz decu i da radim ovo što radim, i da mogu više da doprinesem zajednici kroz ovo što radim, nego kroz arhitekturu", kazala je za Blic.

Šta vi kažete - da li biste se vi pridružili ovoj peticiji?

Izvor: Lepa&Srećna