Da li je na takmičenju "Pesma Evrovizije" bilo nekih neregularnosti prilikom glasanja i da li postoji mogućnost da Konstrakti budu oduzeti bodovi? Ovim pitanjem se bave mnogi mediji, a zvanično saopštenje partnera organizatora takmičenja glasi da su "u rezultatima šest zemalja identifikovani određeni neregularni obrasci glasanja".

Nije objašnjeno na kakve se to obrasce glasanja misli, ali je opšteprihvaćeno tumačenje da su to situacije u kojima neke države uzajamno "časte" jedna drugu maksimalnim brojem bodova. Primera radi, to može da se odnosi na skandinavske zemlje, kao i, recimo, Grčku i Kipar, ali i zemlje bivše Jugoslavije. Obično to zovemo "komšijsko glasanje".

Zbog ovakvih situacija, organizator je - kako se navodi u saopštenju - izračunavao i zamenski zbirni rezultat za svaku zemlju, kako za drugo finale, tako i za veliko finale. Kao osnovu za to su uzimali rezultate drugih zemalja sa sličnim glasanjem, a naveli su da su nepravilnosti uočene kod šest zemalja.

"EBU izuzetno ozbiljno shvata sve moguće pokušaje da se manipuliše glasanjem na Pesmi Evrovizije i ima pravo da ukloni takve glasove u skladu sa Zvaničnim uputstvima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi verovatno uticati na rezultate i/ili ishod glasanja", zaključeno je u saopštenju organizatora Evrovizije.

Otuda i briga da bi predstavnici Srbije, Konstrakti mogli biti oduzeti maksimalni bodovi - po 12 poena koje je dobila od Hrvatske i Crne Gore. Da podsetimo, do 2008. godine je na Evroviziji glasala samo publika, a žiri je uveden baš da bi se prekinula praksa "komšijskog" glasanja. Žiri u svakoj državi mora biti sačinjen od dokazanih muzičkih stručnjaka.

"Naš žiri se rukovodio isključivo muzičkim kriterijumima", kazala je Mari Mari, članica žirija, u emisiji "Jutro", na TV Prva. "Zato smo odlučili da bodove dodelimo pesmi Azerbejdžana".

U javnosti se, međutim, i samo postavljanje pitanja o regularnosti "komšijskog" glasanja doživljava kao licemerno. Na društvenim mrežama ima dosta komentara o tome da je i pobeda ukrajinske pesme najmanje zasnovana na muzičkim kriterijumima, pa je ipak niko ne dovodi u sumnju.

Nasuprot tome, u mnogim zemljama je žiri, praktično, ignorisao Konstraktu i njenu pesmu. Kako je kazala njena koleginica iz grupe "Zemlja gruva", Zoe Kida, moglo je glasanje žirija da bude još gore. "To sam očekivala", kaže pevačica. "Bilo mi je jasno već posle polufinala, kad je Konstrakta dobila 2,5 miliona pregleda na Jutjubu da će uspeh kod publike biti veliki. Da su joj i članovi stručnih žirija dodelili više bodova, ona bi pobedila, a tako nije bilo `planirano`."

Evrovizijski tim Crne Gore je izdao saopštenje u kojem navodi da je glasanje u studiju Radio televizije Crne Gore "proteklo u redovnoj proceduri, a nakon toga uredno overeno od strane EBU". Napomenuli su da ne vide nikakav razlog za sumnju u bilo kakvu nepravilnost.

Izvor: Lepa&Srećna