Javne ličnosti uglavnom izbegavaju da govore o zdravstvenim tegobama koje ih muče. Ipak, Olovija Kulpo ostavila je stid po strani i ispričala priču koja mnogim ženama može da bude od koristi.

Naime, ona je operisana u novembru 2020. godine od endometrioze. Svog bolnog iskustva se prisetila povodom kampanje za podizanje sveti o ovoj bolesti koja se javlja u reproduktivnom dobu, između 25. i 35. godine, a koja se obeležava tokom marta meseca.

 "Endometrioza je najbolnije iskustvo u mom životu. Nisam sama jer 1 od 10 žena pati od ovog stanja. Srećna sam što mogu sa vama da podelim ono što sam preživela, da se povežem sa ženama koje imaju isti problem kao ja. Ove fotografije vraćaju toliko emocija, ali pre svega zahvalnost što sam konačno dobila odgovarajuću negu i potvrdu nakon godina jakog bola i brojnih dijagnoza koje su tvrdile da su menstrualni bolovi normalna stvar. 

Zalažem se za podizanja svesti kako bi žene znale na šta treba da obrate pažnju i dobiju odogovarajuću negu pre nego što bude prekasno. Često se ženama ne postavlja odgovarajuća dijagnoza i pre nego što shvate od čega boluju, dođe do posledica koje utiču na plodnost i celokupno zdravlje i koje ne mogu da se saniraju. Na nesreću, ovo je previše uobičajena priča! Ne želim da se to desi bilo kome od vas, zato želim da podelim činjenice: bolni  menstrualni ciklusi nisu normalni", istakla je modna blogerka. 

Procenjuje se da 90 miliona žena u svetu ima ovo oboljenje koje nastaje kada se sluznica materice usadi na nekom drugom mestu. Iako stručnjaci još uvek sa sigurnošću ne mogu da tvrde koji su razlozi zbog kojih ona nastaje, simptomi koji je prate su izuzetno neprijatni: bolne menstruacije, bolovi pri polnom odnosu, bol u maloj karlici, poremećaj mesečnog ciklusa, preobilno menstrualno krvarenje ili krvarenje između dva ciklusa.

  Izvor: Lepa&Srećna