Samoća nije i ne treba da bude nikome razlog za strah i uznemirenost, a naročito bi bilo besmisleno da se samci proglase za invalide. Takvog su mišljenja prof. dr Nevena Čalovska Hercog i Suzana Mančić, gošće koje su o temi samoće govorile u emisiji Jutro na TV Prva.

Da podsetimo, nedavno se pronela vest kako će Svetska zdravstvena organizacija označiti osobe bez partnera nekom dijagnozom, a njih smatrati neplodnima, pa time i invalidnim. Mada je SZO demantovala tu informaciju, u medijima i na društvenim mrežama se i dalje debatuje o njenim odjecima.

"Samoća čoveku daje i vremena da malo stavi prst na čelo", kaže Suzana. "Ne prihvatam priče o dosadi, jer smatram da samo dosadnim ljudima može da bude dosadno. Možda ne deluje prikladno da ja o tome pričam, jer sam retko bila sama, možda tri dana u životu, ali niko ne zna kako će ko završiti i nikad nije kasno da se mnoge stvari promene."

Ona je u specifičnom braku, jer njen muž živi u Grčkoj, a ona tamo odlazi u posetu, zajedno putuju, ali joj je baza u Beogradu.

"Moj bi savet bio da svi koji to mogu žive zajedno. Ako imate uslova, živite svi zajedno - i mama i tata i svekar i svekrva", savetuje nekadašnja "loto devojka". "Živela sam dobar deo u zajednici, lepo se slagala sa svekrvom, ona je brinula o meni, a ja o njoj. Nemam nikakav problem zbog toga da, pribogu, moram da živim sama s mužem. Muka je sa mladima danas da svi hoće da imaju sve i da imaju odmah."

Doktorka Nevena kaže da je samoća ipak subjektivni doživljaj, jer svako oseća da li je s nekim povezan ili nije.

"Ljudi nesvesno biraju da budu sami zato što se plaše promene, ali svi imaju potrebu da budu s nekim povezani", istakla je. Suzana podseća da oosoba nije sama ukoliko ima prijatelje. "Ne mora čovek da ima partnera sa kojim će da deli postelju i trpezu, već da imaš nekoga s kim može da popriča i da podeli svoje emocije", kaže voditeljka.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna