Francuski kreator Pjer Karden za kog je moda bila životna filozofija, preminuo je 29. decembra 2020. godine u 98. godini života, kako prenose svetski mediji. Život je završio u bolnici u gradu Neji, zapadno od Pariza.

Čuveni dizajner, rođen 2. jula 1922. godine nedaleko od Venecije u Italiji, sa dve godine preselio se u Francusku, gde je i odrastao. Za modu je počeo da se zanima već sa 14 godina, kada se zaposlio kao pomoćnik krojača. 1945. godine seli se u Pariz i već naredne godine počinje da radi kao krojač u modnoj kući Kristijana Diora. Ovde će ubrzo postati i glavni dizajner. Četiri godine kasnije osnovao je sopstvenu modnu kompaniju.  

Pjer je uneo futurističke elemente u francusku modu. Velika inspiracija bili su mu geometrijski oblici poput kvadrata, trouglova i krugova. Voleo je da unosi novine u svoje modele a ideje je pronalazio u budućnosti kakvu je on zamišljao. "Odeća koju preferiram je ona koju kreiram za život koji još uvek ne postoji, za svet sutrašnjice", izjavio je jednom prilikom dizajner.

modna revija pjer karden
Profimedia 

Njegova moda je bila popularna širom sveta, a jedna od naših dama koja je obožavala njegove kreacije bila je Jovanka Broz.

modna revija pjer karden
Profimedia 

Pjerov privatni život ostao je velika nepoznanica javnosti, a i njegova popularnost i moda bacale su senku na sve ostalo. Koliko je poznato, nikada se nije ženio niti imao dece.

Izvor: Lepa&Srećna