„Dosta je bilo sa rasipanjem novca za spektakl, to je kao da nanosite glazuru ni na šta” – poruka je Đorđa Armanija u pismu upućenom časopisu "WWD Women's Wear Daily" koji je najvažniji i najugledniji časopis u sektoru u kojem je on jedan od najcenjenijih i najuglednijih modnih dizajnera.

„Pad sistema u modnom svetu, onakvom kakvog ga poznajemo, počeo je kada je luksuzni sektor usvojio operativne mere tzv. Fast fashion-a sa ciklusima koji uključuju kontinuiranu isporuku, u nadi da će se na taj način prodavati što više robe... ne želim više da radim na taj način, nemoralno je“, napisao je Armani i dodao da nema nikakvog smisla da njegov blejzer izložen u radnji duže od tri nedelje postane zastareo koji mora da se zameni novim modelima koji i nisu baš toliko različiti od onih koje su zamenili.

„Neću tako da radim, to je, ponavljam, nemoralno. Uvek sam verovao u ideju elegancije bez vremena, u to da kreiram odeću koja nema rok trajanja i koja neće izgubiti važnost u budućnosti.

Iz istog razloga smatram da je potpuno apsurdno da mi u izlozima tokom zime gledamo letnju odeću od lane, a tokom leta su izloženi kaputi, a to se dešava iz razloga što se želja za kupovinom mora zadovoljiti odmah.

Ko kupuje odeću da bi je posle stavio u ormar i onda čeka da dođe odgovarajuće godišnje doba pa da je obuče?

Niko ili zaista mali broj ljudi, bar ja tako mislim, ali ovaj sistem koji su nam nametnuli.

Tzv. "department store" je postao dominantan mentalitet“, objašnjava modni kreator i ističe da je taj model pogrešan, da je potrebno menjati kako stvari funkcionišu.

„Ovo treba što pre da se završi. Ova kriza je jedna divna mogućnost da usporimo u svemu, da se sve uskladi, da iscrtamo budućnost koja će biti ljudskija i autentičnija.

Ova kriza je šansa da damo izgubljenu vrednost onome što je autentično“, piše Armani i nastavlja: „Dosta je bilo špekulacija, dosta je bilo rasipanja.

Već tri nedelje radim sa svojim timom, da kada se završi izolacija, letnja odeća ostane u izlozima najmanje do prvih dana septembra, kao što je i prirodno da bude. Tako ćemo raditi od sada pa nadalje“.

Modni mag obećava: „Dosta je bilo igranja sa modom kao sredstvom komunikacije, dosta je bilo sa revijama po svetu samo ne bi li se prikazale neke blede ideje.

Dosta je bilo zabavljanja sa velikim spektaklima koji nam se danas prikazuju u pravom svetlu: neprikladni i vulgarni.

Dosta je više bilo sa revijama po celom svetu na koje se ide zagađujući planetu, dosta je bilo rasipanja novca za sve te skupe spektakle, to su samo potezi četkicom koja stavlja glazuru preko nečega čega nema!“

Đorđo Armani nas poziva da razmislimo o ritmu života, o frenetizmu, da promenimo način života jer smatra da je potrebno da svet shvati da ima drugačije prioritete.

„Momenat koji živimo je turbulentan ali nam daje šansu, jedinu, po mom mišljenju, da popravimo ono što ne valja, da sklonimo sve što je površno, da napokon nađemo ljudsku dimenziju“, zaključio je dizajner i poručio da je to najvažnija lekcija u ovoj krizi.

Izvor: RTS