Kao i koža, i kosa je izložena štetnom UV zračenju. Umesto da na jesen skraćujete sve oštećene delove, potrudite se da tokom leta sačuvate kvalitet dlake uz adekvatnu negu.

Šešir i marama treba uvek da budu uz vas koa zaštita, ali odvojite vreme i za adekvatnu negu negu. Možete da se opredelite za hranljivu masku od aloje, sprej sa zaštitnim faktorom, ali i za prirodna ulja koja će imati pozitivan efekat na teme i vlasi.

1. Kokosovo ulje

Brojna istraživanja su pokazala dakokosovo ulje ima sposobnost da zaštiti kosu i vrati joj nekadašnji sjaj. Bogato je laurinskom kiselinom, kaprilnom kiselinom i vitaminom E, koji su ključni za održavanje zdrave i jake kose. Masirajte teme kokosovim uljem jednom nedeljno i primetićete da kosa brže i gušće raste. Ovakva nega kose se posebno preporučuje tokom leta.

kokosovo ulje 2.jpg
Shutterstock  Kokosovo ulje

2. Jojobino ulje

Jojobino ulje sadrži masne kiseline, vitamine E i B kompleksa, kao i minerale popur cinka i bakra. Izuzetno je korisno za sve tipove kose. Pruža intenzivnu negu i zaštitu i često se koristi u kremama za sunčanje zbog svojih korisnih svojstava.

3. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se odavno koristi za negu i rešavanje brojnih problema sa kosom. Može da podstakne rast kose, da ukloni perut i suvoću i da deluje kao regenerator. Najbolje je da ga nanesete na celu kosu i ostavite oko 20 minuta da deluje. Ponavljajte postupak jednom nedeljno, pre pranja kose. Maslinovo ulje možete da nanesete i na suvu kosu, ali budite oprezni, dovoljno je nekoliko kapi nakon feniranja da "umirite" i zagladite neposlušne sitne dlake.

4. SPF sprej

Neophodno je da na more ponesete odgovorajući SPF sprej koji će napraviti zaštitni film preko vlasi i sačuvati vašu frizuru od štetnog UV zračenja. Ako želite jeftniju i pirodnu varijantu, možete i sami da ga napravite. U bočicu sa prskalicom sipajte 200 mililitara ružine vodice i nekoliko kapi ulja od grožđanih semenki. Pre nego što izađete na sunce promućkajte bočicu i naprskajte celu kosu. Zaštitićete kosu i uživati u osvežavajućem, letnjem mirisu.

Sprej za kosu
Foto: Shutterstock SPF sprej za kosu

Pogledajte i koliko često treba da se šišate.

BONUS VIDEO:

Maska za kosu Instagram/ghizlane.elotmani

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.