Redovno šišanje je izuzetno važno za negovan izgled kose, kao i za njen pravilan rast. Za svaki tip kose postoji pravilo koje se odnosi na "redovnost", pa će se tako pojedinim ženama preporučiti šišanje na svake 3 nedelje, dok će drugima biti dovoljno da ga zakažu jednom u 6 meseci.

Kratka kosa

Dame sa kratkom frizurom imaju potrebu da često odlaze kod frizera, na svake 3 do 4 nedelje. Primećuju da u roku od dvadesetak dana njiov bob ili "pixie cut" menja oblik i vreme je za osveženje izgleda. Šiške takođe zahtevaju česte korekcije, a nije nimalo prijatno kada padaju preko kapaka.

Kosa srednje dužine

Kosa srednje dužine nije mnogo zahtevna za održavanje, ali ako ne želite da pređe preko ključne kosti, potrebno je da je skraćujete na svaka 3 meseca.

Duga kosa

Kod duge kose, redovnost šišanja će diktirati njen izgled, odnosno kvalitet. Ako imate dugu kosu koju često stilizujete presom ili figarom, krajevi su verovatno oštećeni, pa je potrebno da ih uklonite jednom u dva ili tri meseca.

Kovrdžava kosa

Kovrdžava kosa može da bude veoma zahvalna za održavanje i šišanje jer kada se osuši i stilizuje, ne pokazuje oštećenja. Iako ona postoje, nisu vidljiva golim okom. kovrdže maju svoju formu i oblik, pa nije potrebno dodatno ih stilizovati. Samim tim su vlasi zdravije, pa ni šišanje ne mora da bude često ni obimno. Frizeri ipak savetuju da ne čekate da prođe više od 6 meseci između dve korekcije dužine.

Koliko često treba da se šišate
Shutterstock  Kovrdžava kosa

Tanka kosa

Ako vam je kosa izuzetno tanka, stručnjaci preporučuju da je skraćujete na 4 nedelje, kako ne biste dozvolili da krajevi budu oštećeni. Skraćujte manje od jednog centimetra po šišanju, kako ne biste izgubili dužinu.

Stepenasto ošišana kosa

Stepenasta kosa je veoma zahtevna za održavanje jer ukoliko kosa brzo raste, stepeni se vrlo lako izjednače i cela frizura menja svoj oblik. Profesionalci koji se bave negom kose savetuju da se stepenasta frizura sređuje minimum jednom mesečno.

Da li da se šišate ako puštate kosu?

Ako puštate kosu, čini vam se da ne treba da je šišate, kako bi što brže porasla, ali reč je o velikoj zabludi. Potrebno je da skraćujete krajeve redovno, kako bi kosa rasla zdrava, jača i lepša. Ako puštate kosu i ne šišate je mesecima, doći ćete u situaciju da morate da skratite sve oštećene krajeve odjednom. Izbegnite ovu situaciju i redovno posećujte frizera, čak i ako želite da konačno pustite kosu.

Pogledajte i kako da napravite punđu sa maramom.

BONUS VIDEO:

STEPENASTO ŠIŠANJE NAJBOLJA FRIZURA ZA ŽENE 50+ TikTok/bishop_branding

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.