Kada su u pitanjupreparati za negu licau vidu kiseline, verovatno vam prvo na pamet pada hijaluronska, ali ne treba da zanemarite ni benefite azelainske kiseline. U pitanju je sastojak koji se prirodno nalazi u koži, pa ne morate da brinete da će koža da vam se iritira prilikom nanošenja.

Može da pomogne kod akni, rozacee, hiperpigmentacije i sličnih problema. Najčešće se uzima na recept, u koncentraciji između 15 i 20 %, ali možete da je pronađete i u standardnim proizvodima za negu kože u nižim koncentracijama (između 5 i 10 procenata).

Azelainska kiselina pomaže da se smanji prekomerno pojavljivanje i akumulacija mrtvih ćelija kože. Takođe, veoma je korisna kada su u pitanju mrlje i nepravilnosti i pomaže da ten bude ujednačen.

Kako se koristi?

Najpre temeljno očistite lice penom za umivanje iil sličnim proizvodima. Osušite kožu čistim peškirom a zatim nanesite serum ili kremu sa azelainskom kiselinom.

Tokom dana možete da nosite šminku, ali sačekajte da se proizvod koji ste naneli dobro osuši na koži. Ako želite brze rezultate, preporučuje se da neko vreme tokom tretmana azelainskom kiselinom ne koristite šminku, naročito tokom leta. Izbegavajte područje oko očiju - za taj deo kupujte posebne, specijalizovane kreme.

Možete da je nanosite jednom ili dva puta dnevno, u zavisnosti od osetljivosti kože, a ukoliko vam je dermatolog prepisao ovaj proizvod, pridržavajte se uputstva. Nakon što nanesete kiselinu, koristite kremu sa SPF-om na uobičajen način.

Pogledajte i koji su benefiti hijalutonske kiseline.

BONUS VIDEO:

Doris, saveti za šminkanje MONDO/Uroš Arsić

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.