Uz pravilnu negu i zdravu ishranu, i ova dva napitka mogu doprineti boljem zdravlju i izgledu vaše kože. Sastojci su jednostavni, a ova pića mogu se konzumirati svakodnevno i nutricionisti preporučuju da ih dodate svojoj ishrani za negu kože.

1. Smuti za zdravu kožu

Za ovaj smuti potrebni su vam mleko, puter od kikirikija, prstohvat cimeta i ovas. Izblendajte sve sastojke, a zatim dodajte natopljene čia semenke na vrh i uživajte.

Zdrav napitak za jutro
Shutterstock  

Zašto je ovaj smuti dobar za kožu:

- Mleko - kalcijum i vitamin D koje mleko sadrži stimuliše proizvodnju kolagena
- Ovas - pomaže u izgradnji kolagena i smanjuje upalne procese
- Puter od kikirikija - vitamin E koji on sadrži štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala
- Cimet u prahu - pospešuje dotok krvi u kožu, čime se poboljšava proizvodnja kolagena.

2. Mlaćenica sa čia semenkama

Mlaćenica je mleko koje ostaje nakon mlaćenja, odnosno izrade putera i ukusom je najsličnija jogurtu. Kada iz mleka izdvojimo određene sastojke, u njemu ne ostaje ništa, odnosno mlaćenica. Ako želite sami da je napravite, poslužite se ovom metodom - lagano ugrejte mleko, tek da bude mlako, pa ga zajedno sa nakupljenim kajmakom mutite mikserom sve dok se ne izdvoji maslac. Tečnost koja ostane je mlaćenica.

Žena pije
Shutterstock  

Kako biste napravili napitak za lepšu kožu, u mlaćenicu dodajte čia semenke, koje su prethodno bile natopljene u šolji vode tokom noći.

Zašto je ovo piće dobro za kožu:

- Čia semenke - sadrže omega-3 masne kiseline za koje je poznato da smanjuju upalu i poboljšavaju elastičnost kože
- Mlaćenica - bogata je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oštećenja kože usled slobodnih radikala. Ima efekat detoksikacije i može pomoći u uklanjanju mrlja na koži.

Tekst: Lepa&Srećna