Svakih 40 do 56 dana dobijamo potpuno novu kožu, a gradivni blokovi te nove kože potiču iz hrane koju jedemo, kažu stručnjaci. Dakle, ako želimo zdravu kožu, jedan od glavnih faktora je kvalitet ishrane.

Kako starimo, nivoi hormona se menjaju i smanjuje se nivo kolagena, kao i brzina obnavljanja kože. Odabir hrane koja sadrži specifične hranljive materije je važan za poboljšanje optimalnog zdravlja kože. Ovih osam namirnica bogato je hranljivim sastojcima za koje su istraživanja pokazala da su korisni za zdravlje kože i njen sjaj.

Krastavac

Ključ sjajne kože je hidratacija. Unos vode je veoma važan, jer je koža direktan odraz nivoa vlage u telu. Zbog toga je krastavac jedna od najboljih namirnica za kožu, jer ga čini 95% vode. Istraživanja sugerišu da ispijanje većih količina vode (studija je predložila 2 litre vode dnevno) može poboljšati fiziologiju kože.

8 namirnica za lepu kožu
Youtube / Skinny Recipes 

Druge opcije namirnica bogatih vodom: lubenica, zelena salata i dinja.

Ostrige

Ostrige su odličan izvor cinka i drugih minerala (gvožđe, selen, bakar), koji su u malim količinama potrebni telu. Ovi mali, ali moćni minerali su ključni za jačanje imuniteta i borbu protiv upale. Cink je neophodan za odbranu kože od infekcija i podsticanje zarastanja rana. Od svih namirnica, ostrige sadrže najviše cinka po porciji. Ostali minerali u tragovima takođe imaju efekte zaštite kože. Bakar može poboljšati elastičnost kože i smanjiti bore, dok nedostatak selena može učiniti kožu osetljivijom na oksidativni stres.

Druge opcije namirnica bogatih mineralima u tragovima: orasi i semenke, sočivo i pasulj.

Avokado

Lipidi (masti) su važan deo kože i igraju veliku ulogu u održavanju funkcije barijere i strukture membrane, usporavajući proces starenja. Odlična zdrava namirnica koja sadrži masti za zdravlje kože je avokado. Avokado je bogat mononezasićenim mastima zajedno sa vitaminima A i C, koji su važni za održavanje jakih tkiva i sprečavanje isušivanja kože. Studije su zaključile da svakodnevna konzumacija avokada može dovesti do poboljšanja elastičnosti i čvrstoće kože lica.

Druge zdrave opcije namirnica koje sadrže masti: orasi i semenke, maslinovo ulje i masna riba.

Losos

Masne kiseline, kao što su omega-3, takođe mogu smanjiti upalu i pružiti zaštitu protiv starenja. Losos je odlična hrana za blistavu kožu, jer sadrži omega-3 masne kiseline, kao i proteine, koji poboljšavaju zdravlje kože. Riba i hrana bogata omega-3 masnim kiselinama pomažu u očuvanju kolagena i održavanju kože čvrstom. Ove omega-3 masne kiseline nisu samo dobre za kožu, već i za zdravlje srca.

kako sniziti loš holesterol
Youtube/Printscreen/Alle Rezepte 

Druge opcije namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama: orasi, čia semenke i laneno seme.

Supa od kostiju

Supa od kostiju je prepuna aminokiselina (građevinskih blokova proteina), kao i kolagena. Protein obavlja mnoge funkcije u telu. Jedan od njegovih najvažnijih zadataka je da konstruiše i popravi tkiva, jer je koža stalno u ciklusu obnavljanja. Konzumiranje dovoljno proteina je neophodno da bi se stvorio bazen aminokiselina koji je potreban telu za održavanje ovog ciklusa. Dok sve vrste proteina doprinose aminokiselinama, jedna vrsta proteina je od ključnog značaja kada je u pitanju zdravlje kože. Kolagen se nalazi u velikim količinama u telu. Kolagen pruža strukturnu podršku različitim tkivima u telu, uključujući kožu, hrskavicu, tetive, kosti i vezivno tkivo. Istraživanja sugerišu da kolagen može imati koristi protiv starenja, kao što su smanjenje bora, poboljšana elastičnost kože i smanjena suvoća.

Druge opcije namirnica bogatih proteinima: jaja, sočivo i orasi.

Orasi

Sa obiljem proteina, zdravih masti i vitamina E, orasi su moćna sila koja unapređuje zdravlje kože. Orasi sadrže specifičan oblik vitamina E koji se zove gama-tokoferol, za koji se pokazalo da podržava regeneraciju kože i sprečava oštećenje kože. Ukusni orasi takođe sadrže tone omega-3 masnih kiselina, što je savršeno za one koji ne vole masnu ribu.

orasi-min.jpg
Shutterstock  

Druge opcije namirnica bogatih vitaminom E: semenke suncokreta, bademi i spanać.

Jagode

Bobičasto voće, kao što su borovnice i jagode, odlična su hrana bogata antioksidansima. Antioksidansi rade upravo ono što im ime sugeriše: bore se protiv oksidacije. Pojednostavljeno rečeno, oksidacija dovodi do starenja kože. Mnogi kozmetički proizvodi sadrže antioksidante kao što su vitamin E i vitamin C koje možete naneti lokalno na kožu, ali hrana takođe može da deluje na isti način iznutra. Vitamin C pomaže u formiranju kolagena i smanjuje efekte slobodnih radikala, pomažući da se održi čvrsta i mladalačka koža. Jagode obezbeđuju vitamin C, a istovremeno snabdevaju organizam vlaknima.

8 namirnica za lepu kožu
LepaiSrecna 

Druge opcije namirnica bogatih antioksidansima: maline, prokulice i paradajz.

Crvene paprike

Kada je u pitanju hrana bogata vitaminom C, pomorandže su najčešći odgovor. Međutim, jedna porcija crvene paprike od 1/2 šolje sadrži 106 procenata dnevne preporučene doze vitamina C, dok jedna srednja pomorandža daje samo 78 procenata. Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, metabolizam proteina i zarastanje rana. Takođe deluje kao antioksidans, boreći se protiv slobodnih radikala i smanjuje upalu. Šta ovo znači za kožu? Svetliji i blistaviji ten.

Druge opcije namirnica bogatih vitaminom C: pomorandže, brokoli i kivi.

Hrana koju treba izbegavati kako bi koža ostala zdrava i blistava

Postoje određene vrste namirnica i metoda kuvanja koje neće biti od koristi za vašu kožu, kao što su:

- Pržena hrana
- Masni komadi mesa (rebra, slanina, itd)
- Namirnice sa visokim sadržajem šećera
- Hrana bogata natrijumom (prerađeno meso)
- Veštački zaslađivači.

Tekst: Lepa&Srećna