Kada koža stari, hidratacija postaje još važnija jer isušenost kože doprinosi prevremenom nastanku finih linija i bora, a hidriranje kože može sprečiti pojavu novih bora, posebno na licu. Tada je važno da koristimo preparat za negu koji sadrži hijaluronsku kiselinu koja se prirodno nalazi u koži, a ima visoku sposobnost vezivanja vode, poboljšava regeneraciju kože i raspodelu hranljivih materija.

Na kraju, bez obzira da li je leto ili zima, za efikasnu negu suve kože, veoma je važno konstantno koristiti kreme koje sadrže odgovarajuću zaštitu od negativnog sunčevog zračenja. I tokom zimskog perioda 80 odsto sunčevog zračenja prodire na površinu zemlje, a izlaganje sunčevim zracima bez zaštite je glavni doprinoseći faktor prevremenog starenja kože. Preparat za zaštitu od sunca za suvu kožu trebalo bi da bude deo obavezne jutarnje rutine.

Sprečite isušivanje kože:

• Izbegavajte suv vazduh tako što ćete kožu zaštiti odgovarajućom kremom kada ste napolju po vrućem i hladnom vremenu, a kod kuće koristite ovlaživač vazduha ako je uključeno grejanje.

• Skratite vreme provedeno u vrućoj vodi tako što ćete umesto dugih kupki prednost dati tuširanju. Dodajte u kupku hidratantne dodatke za kupanje koji mogu doprineti obnavljanju prirodne barijerne funkcije kože.

• Nosite rukavice tokom pranja sudova jer će te tako izbeći isušivanje zbog vruće vode i jakih deterdženata.

• Nosite odeću od prirodnih materijala kao što su pamuk i svila, koji ne iritiraju kožu. Vuna je prirodan materijal, ali može iritirati, te bi trebalo izbegavati njen direktan dodir sa kožom.

• Trudite se da koristite deterdžente za veš bez boja ili mirisa, jer oni mogu ostati na odeći nakon pranja i iritirati suvu kožu.

• Koristite preparate za negu bez alkohola, parabena, mirisa i boja kako biste izbegli iritaciju.

• Postarajte se da pijete adekvatne količine tečnosti.

Pročitajte još i savete o nezi kože žena nakon 50 godine

Izvor: Lepa&Srećna