Fleke na licu su jedan od problema kože sa kojim je najteže izboriti se. Prema iskustvu dermatologa, hiperpigmentacije na licu spadaju među najupornije probleme kože. Što je još gore, one su najvidljivije u proleće i leto, kada nam je posebno stalo da se naša koža pokaže u punom sjaju.

Pored drugih, manje presudnih faktora, hiperpigmentacije se najčešće javljaju zbog negativnih efekata sunčevog zračenja.

To su na prvom mestu UVB zraci kojima smo izloženi tokom leta, ali opasni su i UVA zraci koji su prisutni tokom cele godine, tako da i “hladna svetlost” može da izazove prekomernu proizvodnju melanina.

Dok se ne odlučite za kozmetički tretman koji će vam pomoći da uklonite mrlje sa lica pokušajte prirodnim preparatima koje imate kod kuće da neutrališete problem.

1. Jabukovo sirće
Čak su i naučnici došli do otkrića da je odličan saveznik kada je rešavanje kožnih problema u pitanju. Nanesite tuferom nekoliko kapi sirćeta na problematične delove kože i ostavite nekoliko minuta da deluje. Sirće dubinski čisti i obnavlja kožu, i moguće je da će i vaše tamne fleke posvetleti.

2. Sirov krompir
Krompir sadrži vitamin B5 koji je veoma važan za obanavljanje kože, ali i nikotinamid, poznat po izbeljujućim svojstvima. Sirovim krompirom trljajte lice 10- ak minuta, a ovaj tretman ponavljajte dva puta dnevno, rezultati bi trebalo da se vide posle dve nedelje.

3. Limun
Askorbinska kiselina u limunu poznata je po svojim izbeljujućim dejstvima, tako da morate probati ovaj domaći lek za skidanje fleka sa lica. Utrljajte sok od limuna na kožu lica i ostavite da deluje 20- ak minuta. Isperite, pa namažite lice hidratantnom kremom, pošto će je limun isušiti.

 Izvor: Lepa&Srećna