Većina žena mora dobro da se pomuči da bi kosa bila glatka i svilenkasta, što je modni imperativ za dobru frizuru poslednjih godina. Razlog je u tome što su vlasi kose suve, bez obzira na to kakav nam je koren - možda se on često masti, možda zbog toga moramo češće da peremo kosu, ali to samo doprinosi suvoći dlake.

Poseban problem imaju žene sa sedom kosom, bez obzira na to što je farbaju. Ispod farbe, seda kosa je već promenila strukturu i sklona je tome da deluje suvo i tršavo. Pri tome, farbanje je dodatno isušuje.

Važno je da vlasima obezbedimo dovoljnu količinu hidratacije, jer će je one inače potražiti u vazduhu oko nas - zato i deluju "uspravljeno", odvojeno od vlasišta.

Za početak, morate dobro ošišati kosu. Oslobodite je suvih, mrtvih krajeva. Ako su rascvetali, dlaka se samo još više uništava i tu nema čekanja. Svi koji često moraju da borave u prostorima punim vlage, najbolje da izaberu frizuru sa jasnim linijama - oštro odsečene ivice pomažu da kosa dobije na težini i glatko pada.

Smanjite temperaturu vode pri pranju. Što je viša temperatura, to se kutikule više otvaraju, pa će kosi biti potrebno još više vlage - znači - kovrdža se i uspravlja. Idealno bi bilo da pranje kose završite hladnim ispiranjem. Naravno, ne na koži glave, već samo na donjem delu dlake.

KAKO IZABRATI ŠAMPON I BALSAM ZA SUVU KOSU

Birajte šampone i balsame koji hidriraju i hrane kosu, izbegavajte one koji imaju alkohol među sastojcima. Dobro je potražiti šampone koji sadrže glicerin, on će obezbediti poseban zaštitni sloj vlasima.

Nipošto nemojte prati kosu svakog dana. Ako osećate potrebu da se osvežite pod tušem, posebno ako ste se znojili na treningu, jednog dana operite kosu šamponom, a drugog samo običnom vodom i istrljajte balsamom.

Ne propuštajte nijednu nedelju da stavite masku. To može biti i obično kokosovo ulje, maslinovo ulje ili bilo koje drugo biljno ulje koje volite.

Svedite trljanje kose na najmanju meru. Znači, izbegavajte energično frotiranje, radije umotajte kosu u turban i promenite ga nekoliko puta. Ako ste u mogućnosti, umesto pamučne, koristite svilenu navlaku za jastuk.

Proredite korišćenje fena i pegle. Jasno je da želite da obuzdate tršavu suvu kosu, ali smanjite temperaturu, a na vlasi uvek nanesite sredstvo za zaštitu od visoke temperature.

Na kraju, za posebne dane, koristite silikonske kapi (kristale) da učinite kosu glatkom i svilenkastom. Ne preterujte ni sa njima, jer nisu za svakodnevnu upotrebu.

Izvor: Lepa&Srećna