Svaki hemijski tretman kose je ozbiljan zahvat koji treba da radi stručnjak i u tome nipošto ne treba pristupati olako.

Nažalost, svedoci smo da se sa pojavom novih kozmetičkih sredstava i alata povećavaju i rizici. Mnogi danas nude usluge i zahvate o kojima vrlo malo znaju i nisu ni svesni kakve posledice mogu da izazovu. 

Poznata izreka da "sve kovrdžave dame žele ravnu kosu, a sve sa ravnom žele lokne i talase" dovodi i do toga da rado eksperimentišemo kako bismo konačno imali frizuru kakvu priželjkujemo.

Međutim, Engleskinju Loru Džarvi je ovo skupo koštalo jer se pre par godina podvrgla hemijskom ispravljanju kose i ostala bez nje za par sati - sve vlasi su bile pokidane, do korena. Lora kaže da je bila očajna i da je godinama plaćala perike, a zatim i razna sredstva za oporavak kose kako bi ponovo porasla bar do ramena.

opala kosa hemijsko ispravljanje
TikTok / laurajarvie3 

"Devojka mi je stavila hemikalije na kosu i otišla da ruča", priča Lora. "Kad se vratila, sve je opalo do korena".

Sada je na društvenoj mreži TikTok objavila sećanje na ovo strašno iskustvo, a mi smo potražili komentar naših stručnjaka.

Kako sve možemo da ispravimo kosu i koji se tretmani preporučuju?

"Sa svim preparatima stručnjak mora da radi tačno prema uputstvu za njihovo korišćenje i da pazi u kakvom je stanju kosa klijenta",  kaže u razgovoru za Lepu&Srećnu diplomirani frizer Danijela Jovanović. "Rad sa kiselinama i bojama je naročito opasan, a mnogo toga zavisi i od prethodnog stanja kose na koji se hemikalije stavljaju."

Prema njenim rečima, jedan od najsigurnijih načina da hemijski ispravite kosu je tretman keratinom, ali i tu morate biti svesni određenih ograničenja.

"Ni keratin se ne stavlja na blajhanu ili drugim preparatima tretiranu kosu", upozorava Danijela. "Kod njegove primene, svako može da isprati ritam u kojem se hemikalije koriste. Pravilo je da se keratin maže na šamponom opranu i ispranu kosu i pritom izbegava sam koren.

Kad se keratin ravnomerno rasporedi, počinje se sa feniranjem, a zatim sledi peglanje kose. Obavezno je nanošenje pakovanja koje treba da stoji pola sata a zatim se kosa ispira", objašnjava naša sagovornica. "Sve to traje, ukupno, oko dva sata".

keratin peglanje kose
Shutterstock  

Posle toga kosa izgleda glatko a vlasi "popunjene" ali će samo stanje frizure i njeno održavanje uvek zavisiti i od kvaliteta kose i učestalosti pranja. 

"Treba koristiti šampone bez sulfata i parabena", savetuje Danijela.

keratin ispravljanje kose pre i posle
Shutterstock  

Izvor: Lepa&Srećna / J. G.