Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠMINKA ZA MATURU - 3 stvari koje maturantkinja treba da ponese u tašni: Brana Kostić za L&S daje najbolje mejkap savete

Kad je vreme za posetu kozmetičaru? I koju grešku ne treba napraviti uoči maturske večeri da bi lice bilo lepo? Pročitajte!

  Izvor: Shutterstock , Foto: Monika Pavlović

Proslava mature nije jeftina. Kad se kupe haljina, tašna i cipele, plati frizura i uplati večera, trošak poraste tako vrtoglavo da nam ostaje pitanje - da li je neophodna profesionalna šminka?

Možda će vas zanimati

Mlade devojke su prirodno lepe, ali i nesigurne i često problematičnog tena. Zato je važno da dobiju makar profesionalne savete za šminkanje, a mi smo ih potražili od najbolje - mejkap artiste Brane Kostić.

Da li treba da budu usklađene maturska haljina i šminka? I kako to najbolje uraditi?

"Generalno se šminka i frizura ne uskladjuju kolorno, nego stilski. Stil je prvi imperativ, pa tek onda boja. Znači ako imate haljinu boje lavande, ne treba da imate i šminku boje lavande. Ako je haljina stilski mekana i romantična, šminka treba da bude blaža, ako je haljina napadnija, konstrukciono smelija, šminka može biti jača ili čak ‘ludja’", kaže Brana.

"Šminkom možete pojačati ili smanjiti stil haljine. Opet primer - ako je haljina preizazovna (u animal printu, sa dubokim dekolteom, sa šlicem), onda će jaka šminka to i pojačati, dok će blaga šminka umiriti celokupan look.

I tek na kraju, samom kraju, posmatra se boja. Ne mora se toliko gadjati ton na ton, koliko je važno pogoditi "kolornu porodicu", tojest kombinovati tople tonove sa toplim, a hladne sa hladnim."

Može li devojka da se našminka sama za maturu i kako da to uvežba?

"Odgovor zavisi od ličnih sklonosti i ljubavi prema šminkanju osobe koja treba sama da se našminka. Ako neko nema nikakvog iskustva, treba da počne da vežba dva meseca ranije, a neko ko ima može da počne i dve nedelje ranije. Na Jutjubu danas postoji baš veliki izbor tutorijala.

Jednom u životu imate veliku maturu i izgledajte kako vi želite.

Potrebno je da devojka prvo odabere šta želi i, korak po korak, prati tutorijal koji objašnjava kako se našminkati. To neće isprva ispasti kako treba, ni iz drugog pokušaja, možda ni iz desetog. Zato je važno što duže vežbati, da bi se datumu maturske večeri prišlo bez stresa."

Često se devojke oslone na zakazanog šminkera, ali same naprave problem pred matursko veče. Da bi šminka bila dobra, šta ne smeju da rade?

"Ne čupajte obrve, nausnice, ne istiskujte osipe na licu, jer ćete dobiti krastice koje neće lako moći da se prekriju. Ne jedite slano dan uoči svečanosti (grickalice, koštunjavo voće, slano suvo meso), jer će to zadržati vodu u licu i bićete otečeni."

Šta savetujete devojkama, kako da pripreme lice? Mogu li nešto da urade, na primer, 10 dana pre mature?

"Savetujem odlazak kod kozmetičara. U skladu sa stanjem lica, uradiće ili tretman čišćenja ili bazične masaže i hidratacije. Korigovaće obrve i nausnice. Svakako, 10 dana je dovoljno da se smire sve potencijalne iritacije."

Možda će vas zanimati

Šta je najgore što može da se desi sa šminkom na maturi?

"Najgore je ako devojka sluša nekog drugog osim sebe i na kraju ne bude zadovoljna. Jednom u životu imate veliku maturu i izgledajte kako vi želite. Saslušajte mamu, stariju sestru, šminkera i frizera, svi vas savetuju iz najbolje namere, ali finalnu odluku donosite sami.

Moguće da vam se to neće dopadati kada budete gledali slike pet ili deset godina kasnije, ali šminka za maturu nije za budućnost, nego za sadašnjost. Da bi fotografije ispale dobro smanjite hajlajter i pretežno koristite mat teksture na svim delovima lica.

Osećajte se kao kraljica, jer ste detinjstvo ostavili za sobom, pa ste i zaslužili da odgovorno donesete odluku o svom izgledu.

Najvažnije od svega - ne pokušavajte bojom pudera da se potamnite, pod izgovorom: ‘bleda sam’. Boja pudera treba da bude ista kao boja dekoltea, ako ste svetli onda svetla, ako ste tamni tamna. Ali lice ne bi trebalo nipošto da odudara od ostatka tela."

Šta treba poneti od šminke na samo matursko veče?

"Ponesite papiriće za upijanje suvišne masnoće sa lica, puder u kamenu za sitne popravke (a u pudrijeri je i ogledalo za povremeno proveravanje), kao i ruž odnosno sjaj za usne.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna / J. G.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije