Sve je više recepata na Internetu za preparate koje same možete napraviti - kako za negu kože, tako i za održavanje lepe kose. U njima je, takođe sve češće, kao  sastojak naveden  limunov sok - ali znate li da na koži može da izazove opekotine?

Po nekim savetima blogera, skoro da bi se moglo zaključiti limunom smete da se prskate po licu, telu i kosi kako god vam padne na pamet. Razmislite dvaput!

Jeste, limunov sok deluje relativno jeftino, a i lepo miriše. Međutim, da li je baš bezbedno da ga koristite na licu, koži vrata, rukama, nogama?

Limunska kiselina je zapravo alfa hidroksi kiselina i dobra je za eksfolijaciju kože. Međutim, obično je ima čak i do 5 odsto, a ne zaboravite da mnogi serumi sa AHA kiselinama sadrže svega 2 odsto! 

Međutim, to nije sve - u limunovom soku ima i mnogih drugih hemijskih sastojaka. Stalno to previđamo, ali prirodne supstance su, takođe, hemijske supstance i vrlo različito deluju na različite ljude.

Limunov sok se često preporučuje u "uradi sam" receptima za izbeljivanje fleka na koži, ali time se može izazvati vrlo neravnomerna promena boje tena. Konkretno: možete ostati sa još upadljivijim flekama nego što su bile - samo što će sad biti svetle a ne tamne.

Na kraju, od limunovog soka možete doslovce dobiti opekotine - kod mnogih osoba koje su osetljive, a izašle su na sunce namazane ovom kiselinom, došlo je stvaranja pravih plikova.

Zato obavezno konsultujte dermatologa pre nego što se odlučite za tretman limunskom kiselinom. Uvek prvo testirajte svaki preparat - i kupljen i napravljen kod kuće - na manjoj površini kože i koristite tek ako ne bude neželjenih efekata.

Na kraju, budite oprezni kad izlazite na sunce. Ako ste bili u kontaktu sa citrusima i njihovim sokom, temeljno se operite sapunom i mlakom vodom.

Izvor: Lepa&Srećna