Letnja sezona je skoro pa pred vratima, do leta brojimo sitno, a mnogi od nas su već otputovali na tropske destinacije u predsezoni. Kako bismo tokom toplih dana sačuvali blistavost, sjaj i zdravlje kože moramo voditi posebnu negu.

Sunčevi zraci znaju da prže i očtećuju kožu, a samo pravilna nega je može sačuvati i održati u najboljem mogućem stanju. Svi znamo da koža najviše pamti, pa izglaganje sunčevim zracima bez zaštite može trajno da je ošteti.

Evo nekoliko saveta kako da sačuvate kožu tokom leta.

1. Pre izlaska napolje i izlaganja suncu obavezno nanesite zaštitni faktor, koji može biti u obliku kreme ili pudera.

2. Balzam za usne sa zaštitnim faktorom je obavezan, jer i ovaj deo lica može da izgori i bude upaljen.

3. Razni tonici, aktivan kiseonik ili hladna voda, mogu doprineti da koža bude zategnuta i hidrirana tokom vrelih sunčanih dana.

4. Ukoliko ne nosite kačkete ili šešire, obavezno namažite kožu glave zaštitnim faktorom. Izgorela koža temena ume da bude jako bolna, a mogu se javiti čak i plikovi.

5. Ukoliko tek idete na odmor ili ukoliko želite da se sunčate, ne bi bilo loše da tokom kupanja ispilingujete lepo kožu. To možete uraditi sodom bikarbonom, kafom, ali i kupovnim već govotom pilinzima.

6. Voće je takođe važno za blistavost kože i njenu hidrataciju tokom leta, pa je unos tečnosti i voća veoma važan.

7. Skidanje šminke tokom sunčanja ili treninga u prirodi je obavezna. Šminka na licu ne samo da zapušava pore, već u kombinaciji sa znojem pojačano luči sebum i može napraviti veliki problem sa aknama i mitiserima.

8. Preparate koji sarže alkohol zaboravite, trudite se da to budu proizvodi na bazi vitamina C, hijaluronske kiseline i prirodnih sastojaka.

9. Koža oko očiju je posebno osetljiva, a mogu se javiti i borice od sunca. Stoga, kako biste izbegli ovu pojavu, preporučljivo je da nosite naočare za sunce i šešire sa kojima ćete ovakve procese izbeći.

10. Dekolte, ruke i stopala najčešće zaboravljamo da negujemo tokom letnjih meseci, a oni su veoma važni jer pored toga što se tu mogu pojaviti bore od sunca, mogu vrlo lako izgoreti i biti bolni. Dakle, stopala, vrat i dekolte obavezno namažite kremom za sunčanje ukoliko se izlažete suncu.

Izvor: Lepa&Srećna