Plazma pen nije medicinsko već kozmetičko sredstvo, tvrdi Olgica Markanović, koja je saslušana zbog sumnje da je počinila teško krivično delo protiv zdravlja ljudi. Ona je, inače, vlasnica "medicinsko-estetskog centra Tayas" u Beogradu i salona lepote u Banjaluci, a sumnjiči se da je u periodu od aprila prošle godine do marta ove u neregistrovanom estetskom studiju pružala medicinske estetske usluge pacijentima bez odgovarajuće stručne spreme i bez odgovarajućeg odobrenja za samostalni rad.

Kako je saopštilo Tužilaštvo, Markanovićeva je na saslušanju iznela da su usluge koje je pružala bile "kozmetičke prirode" i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Izjavila je da je posedovala sertifikat za upotrebu "plazma pena" i da su unakaženi sami krivi za posledice, jer su "problemi mogli nastati usled nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak. Na primer, to se moglo desiti "ako su koristili solarijum ili se izlagali suncu pre nego što se koža oporavila".

Podsetimo, njoj se stavlja na teret da je izvodila medicinske estetske zahvate nad pacijentima (spaljivanje hrskavice nosa, spaljivanje mladeža i ožiljaka, spaljivanje kapaka i sl.) i usmenim putem pacijentima prepisivala lekove, što je sve za posledicu imalo teško narušavanje zdravlja pacijenata – oštećenih.

U radnjama koje je preduzela pomagala joj je J. T. koja joj je omogućila prostor, primala pacijente kojima treba da se pruži medicinske estetske usluge i davala im konsultacije.

Protiv Olgice je inicijalno podneta krivična prijava udruženja Interdisciplinarne estetske i antiejdžing medicine Srbije "SESIAM", kao i više prijava oštećenih, a dostavljena je i informacija Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Zato je tužilaštvo izvršilo dodatne provere kojima je utvrđeno da je do sada 11 lica oštećeno krivičnim delom, kojima je osumnjičena neovlašćeno pružajući medicinske usluge iz oblasti estetike izazvala zdravstvene probleme i usled čega postoje indicije da je kod određenih oštećenih, pored telesnih povreda, i zdravlje teško narušeno.

Izvor: Lepa&Srećna