Cipele koje nosite tokom proleća umeju da budu veoma neudobne, naročito ako zahtevaju da ih obujete na bosu nogu ili na svilenu čarapu. Ako ste ove godine kupili nove baletanke ili elegantne cipele, čeka vas izazov, jer je potrebno vreme da bi vam u njima postalo zaista udobno. Tokom prvih nekoliko nošenja mogu da se jave žuljevi ili plihovi na stopalima. Međutim, uz nekoliko jednostavnih trikova, možete da učinite da vaše nove cipele budu udobne od samog početka.

Kupite pravu veličinu

Iako se čini očiglednim, mnogi prave grešku i kupuju cipele koje nisu odgovarajuće veličine. Da biste to sprečili, kupujte cipele u popodnevnim i večernjim časovima, kada su vam stopala veća nego ujutru. Ako vam noge često otiču, razmislite čak i o tome da kupite cipele koje su za pola broja veće.

Razmislite o materijalu

Odaberite cipele napravljene od mekšeg i fleksibilnijeg materijala koji će se brže prilagoditi obliku vašeg stopala. Kožne cipele su često bolji izbor od sintetičkih materijala, jer se koža prirodno prilagođava stopalu.

Koristite anatomske uloške

Anatomski ulošci mogu da ubrzaju proces prilagođavanja stopala na nove cipele. Kupite ih u specijalizovanoj prodavnici, po svojoj meri, kako biste izbegli žuljeve i nelagodnost.

Isprobajte trik sa smrznutim balonima

Napunite dva manja balona vodom, stavite ih u cipele, a onda sve zajedno u zamrzivač. Voda će se proširiti dok se smrzava, istezajući cipele. Kada se voda potpuno smrzne, izvadite cipele i pustite da se voda otopi pre nego što ih probate.

Koristite silikonske jastučiće

Silikonski jastučići mogu da budu odlična zaštita od žuljanja. Stavite ih na mesta na kojima vas cipele najčešće žuljaju, kao što su pete ili prsti.

Nosite debele čarape

Ako imate osećaj da su vam cipele pomalo tesne ili isuviše krute, obujte ih kod kuće na obične, deblje čarape. To može da pomogne da ih rastegnete i izgegnete trenje koje dovodi do žuljeva i bola.

Pročitajte i najbolje cipele za starije od 60 godina.

BONUS VIDEO:

Pedijatar otkriva na šta treba da pazite kada detetu kupujete obuću Tiktok/paulthepodiatrist

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.