U mnogim zemljama je uobičajeno da se izuju cipele kad se ulazi kod nekoga u kuću - tako je ne samo u dalekoistočnim zemljama kao što su Japan i Koreja, već i u Turskoj, Skandinaviji, Nemačkoj, Švajcarskoj...

U drugim zemljama se od gostiju ne traži da skinu cipele, mada bi to bilo higijenski. Najčešće to nije slučaj ni u Srbiji, ali sigurno ste imali priliku da čujete izraz "ne morate da se izuvate"...

Istina koja se ovim prikriva je, zapravo, da je većina ljudi osetljiva na činjenicu da ćete na đonovima uneti u njihov dom prljavštinu i najrazličitije mikrobe, pa i veoma opasne bakterije. Ako šetate po tepisima obuveni, biće prinuđeni da ih posle odlaska gostiju temeljno čiste.

gosti.jpg
Shutterstock  

Sa druge strane, kad se doterate za posetu, nećete izgledati baš elegantno ako izujete cipele i tapkate unaokolo u čarapama. Najbolje rešenje primenjuju dame koje ponesu rezervne čiste cipele i preobuju se čim stignu. Tako se pokaže razumevanje prema domaćici čak i ako ona kaže: "Ne morate da se izuvate."

prijateljica dolazi u goste.jpg
Shutterstock  

Ne morate, ali bi bilo lepo, a i vama tako može biti mnogo udobnije. To važi za zimske mesece, kad se u goste stiže u toplim čizmama, ali i za letnje dane kad stižete u ugrejanim sandalama. Kad ih zamenite lakim baletankama ili salonkama, boravak u gostima će i vama biti daleko prijatniji. Pročitajte i šta je najprljavije u kući. 

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Kako da sredite terasu za proleće 2 TikTok/gozdee81