Začinske biljke su višestruko korisne, i zato ne treba da prospustite priliku da ih ovog aprila posadite na terasi ili u dvorištu. Imaćete uvek svež dodatak jelima, štitiće vas od komaraca i drugih insekata, a uživaćete i u njihovom opojnom mirisu. Brojne začinske biljke su veoma dekorativne, pa se ovog proleća poigrajte kombinacijama i ulepšajte balkon.

1. Bosiljak

Bosiljak je biljka koja veoma brzo raste, naročito kada je redovno orezujete. Mnogima je omiljeni dodatak jelima, a možete veoma lako da ga zasadite na terasi. Bosiljak se simbolično vezuje za uspeh i napredak, a njegov miris će pomoći da se lakše izborite sa dosadnim komarcima. April je idealno vreme da ga posadite na terasi ili u delu dvorišta gde često boravite.

bosiljak.jpg
Shutterstock  Bosiljak

2. Kamilica

Kamilica je jedna od najstarijih i najpoznatijih lekovitih biljaka. Njen miris je svima poznat, a u njemu možete da uživate i tokom leta, kada nije sezona ispijanja toplih čajeva. Posadite je na terasu tokom ovog meseca i uživajte u njenim blagodetima. Kada se kamilica raširi, izgledaće dekorativno i ulepšaće vaš kutak u dvorištu ili na balkonu.

shutterstock_2162392723 (1).jpg
Foto: Shutterstock Kamilica na terasi

3. Origano

Origano je jedan od simbola Mediterana, i ako ga ovog proleća posadite, opčiniće vas posebnim mirisom i dodaćete ga u brojna jela. Stablo origana najčešće raste do oko 60 centimetara, a odgovara mu rastresito zemljište. Ako želite da se što bolje razvija, u zemlju dodajte usitnjene ljuske jajeta ili ga jednom mesečno zalijte rastvorom vode i tečnog đubriva.

shutterstock_2025433247 (1).jpg
Foto:Shuterstock April je idealno vreme da posadite origano

4. Limunska trava

Limunska trava je biljka koju ćete lako uzgajati na terasi iliu dvorištu, a kako joj odgovaraju temperature iznad 15 stepeni, april je idealno vreme da je posadite. Lako se širi, pa ćete brzo moći da je razmnožite i stvorite pravu zelenu oazu na terasi ili u dvorištu. Mnogi je rado dodaju u povće prilikom kuvanja ili u jela od mesa, a možete da koristite cele listove, vrhove listova ili same stabljike limunske trave.

5. Tamjan

Tamjan je osnovni začin u mediternskoj, ali i u srednjeameričkoj kuhinji. Ima veoma jak miris, pa se smatra možda i najvećim saveznikom u borbi protiv komaraca. April je idealno vreme da ga posadite, ali vodite računa o tome da ga ne stavljate u istu saksiju sa drugim, gore predloženim začinskim biljkama. On se veoma brzo širi, pa može da "proguta" biljku sa kojom deli prostor.

Pročitajte i koja stvar je najvažnija za terasu punu cveća i boja.

BONUS VIDEO:

Kako da sredite terasu za proleće 2 TikTok/gozdee81

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.