Nega biljakanije uvek jednostavna, pa su se mnogi baštovani dovijali i tražili različite praktične metode koje mogu da podstaknu rast, cvetanje i razvoj. Jedan od trikova koji svako od vas može da isproba podrazumeva da iskoristite vodu u kojoj ste kuvali namirnice.

Postupak je vrlo jednostavan: nakon što skuvate povrće ili testeninu, iscedite vodu i ostavite je da se ohladi. Kada dostigne sobnu temperaturu, zalijte njome biljke u stanu ili u dvorištu. Nutrijenti koji se nalaze u namirnicama zadržaće se jednim delom u vodi, pa tako mogu da pomognu biljkama da bolje cvetaju i razvijaju se. Takođe, voda u kojoj ste kuvali jaja može da bude posebno korisna za negu biljaka, jer njihova ljuska sadrži dosta kalcijuma koji biljke prosto obožavaju. Ako niste sigurni da li biljkama nedostaje kalcijum, dobro osmotrite listove i stabljiku. Ako primetite žućkaste mrlje, to može da znači da je vašoj biljci potreban ovaj element.

Metod zalivanja vodom u kojoj ste nešto skuvali je idealan za one koji nemaju dovoljno prostora da naprave drugu vrstu đubriva ili komposta. Isprobajte ga i proverite da li će imati pozitivan efekat na vaše biljke

Pročitajte i koja sobna biljka je najlakša za održavanje.

BONUS VIDEO:

Koje biljke savršeno uspevaju na istočnom prozoru u domu TikTok/vetterplantco

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.