Iznenadna i jaka kiša predstavlja veliki izazov za baštovane i ljubitelje cveća koji ga gaje na terasi.

Ništa nije strašnije nego kad posle pljuska ugledamo mlade sadnice povijene na vetru, a naše negovano šiblje izgubi formu i raširi se od kiše.

Ni cveće na terasi ne prođe baš dobro na pljusku, mada uvek možemo bar deo da sklonimo sa ograda i spustimo na pod, u kakav-takav zaklon. Evo šta još možete da uradite i kakvi saveti su primenljivi u manjim baštama.

Ako prognoza najavljuje promenu vremena i dolazak kiše, što pre odlučite koje vam je cveće i povrće najosetljivije. Za manje leje možete da upotrebite plastične folije ili manje cerade. 

zastita biljaka od kise 2-min.jpg
Shutterstock  

Na najdraže sadnice i cveće u saksijama možete čak i da navučete obične providne kese koje ste tu i tamo izbušili, tako da vazduh bar malo prolazi kroz njih.  U bašti je idealno da oko šiblja ili ruža postavite prvo nekoliko štapova sa strane, da tu kesu pridrže, a na dnu je otežajte zemljom.

zastita biljaka od kise 3-min.jpg
Shutterstock  

Niže sadnice i cveće možete da prekrijete plastičnim "zvonima". Ona se mogu kupiti u bolje opremljenim radnjama sa baštovanskim priborom, ali možete i sami da ih napravite. Odsecite vrh  plastičnom balonu od vode i - dobili ste dobar štitnik za muškatle ili begonije.

zastita biljaka od kise-min.jpg
Shutterstock  

Ako se najavljuju duge i obilne padavine, zaštitite leje sa cvećem i povrćem tako što ćete iskopati mali odvod na višem delu iznad tih leja. Kad ni za to nema vremena, makar napravite barijeru od bilo čega - bala ili gomila slame, vrećica s peskom, tek da vam slivanjem voda ne odnese sve biljke.

Na kraju, nemojte klonuti duhom. Mnoge biljke će se oporaviti uz pravilnu negu. Isprskajte ih domaćim rastvorom od koprive koji se sprema po jednostavnom receptu.

BONUS VIDEO:

NAPRAVITE SAKSIJE ZA RASAD OD ROLNE WC PAPIRA Instagram/urbantaproots

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.