Sa dolaskom proleća i prvih sunčanih, toplijih dana, krećemo da razmišljamo o sređivanju terase ili dvorišta, a samim tim i o cvetnom kutku koji daje poseban život našem prostoru.

Pravo je vreme da pregledajte saksije, ispraznite ih i pripremite novu zemlju. Kada budete kupovali rasad, gotove sadnice ili već procvetale biljke, porazgovarajte sa prodavcem jer oni imaju mnogo iskustva i neretko će vam otvoriti oči da uzmete i neko drugo cveće osim onog na koje ste navikli.

Ovo su predlozi Biljane Antonijević, pejzažnog arhitekte.

Jova i liza, za neiskusne baštovanke

Beli, ljubičasti ili crveni cvetovi lepog jove, ili lepe lize, kako još zovu ovu biljku, deluju tako nežno, a biljka je jako otporna i uspeva i u nepovoljnim uslovima gajenja. Najviše voli polusenovita mesta, a ne smeta joj ni hlad.

* Prihranite je uz svako drugo zalivanje đubrivom koje ne sadrži fosfor.

* Ne zalivajte dok se zemlja ne prosuši.

* Na temperaturama iznad 16 stepeni počeće intenzivno da raste i cveta, a kad krenu veće vrućine, iznad 30 stepeni, cvetaće sporije.

* Biljke posadite u saksije ili žardinjere sa razmakom od 20 cm i obezbedite im rastresitu zemlju.

* Ovoj biljci ne prija jako i direktno sunce, pa o tome vodite računa kada birate cveće za svoju terasu.

Verbene za više spratove

Verbena je pogodna za terasu jer samo par biljaka sa mnoštvom raznobojnih sitnih cvetova može da izgleda prelepo. Ovo je jednogodišnja biljka koja se lako gaji. Kada kupite biljke, po dve posadite u saksiju veličine 21 cm i stavite ih na sunčano ili polusenovito mesto. Dobro podnosi jako sunce i vetrove, pa je pogodna i za terase na višim spratovima.

* Dobro zalijte posle sadnje, a kada krene, zalivajte odstajalom vodom rano ujutru ili nakon zalaska sunca, i to samo kada je zemlja sasvim suva.

* Kada izrastu dva, tri para listova, otkinite vrh stabljike jer ćete tako da podstaknete žbunast rast.

* U proleće, kada poraste na desetak centimetara, prihranite đubrivom na bazi gvožđa.

Stare dobre kadifice

Žardinjera puna kadifica izgledaće kao da vam je na terasu sunce došlo u goste. U kakvu god zemlju da je posadite, cvetaće celog leta u nijansama žute i narandžaste.

* Najlepše će bujati na sunčanom ili polusenovitom mestu.

* Obezbedite joj propustan supstrat bogat hranljivim materijama.

* Obavezno uklanjajte precvetale cvetove, redovno prihranjujte đubrivom za cvetnice i zalivajte umereno.

Ne zaboravite muškatle

Lepo uspevaju i u saksijama i u balkonskim žardinjerama. Cvetovi mogu da budu jednostavni i retki, kao kod popularne slovenačke sorte, ali mogu da budu puni i obilni, na primer kod engleskih pelargonija. Ako dosad niste, zasadite viseće muškatle koje razvijaju lep žbun, a uz redovno zakidanje mogu da narastu i do metar dužine.

* Odgovara im dosta kiseonika oko korena, pa zemlja ne sme da bude previše nabijena. Ako imate prošlogodišnje muškatle, sada ih orežite i zalijte.

* Prija im prozračno i osunčano mesto, i položaj kada su okrenute ka jugu.

* Najlepše i najduže će cvetati ako je popodne izložena suncu.

* Zalivajte ih tek kada je zemlja suva dva centimetra ispod površine. Kada su velike vrućine možete i češće, ali zapamtite da ne vole veliku vlagu u zemlji.

* Redovno skidajte osušene listove, a da podstaknete cvetanje, s vremena na vreme uklonite precvetale cvetove.

Super savet za muškatle

U litar vode dodajte kap joda i promućkajte. Da muškatle cvetaju kao lude, ispraznite saksiju i unutrašnje stranice isprskajte sa 50 ml ovog rastvora.

Izvor: Žena